SUB INALTUL PATRONAJ UNESCO

Concursul International de Canto

 

Scrisoare din Florenta

Septembrie 1999

Stimata Doamna Mariana Nicolesco,

La finele minunatului Concurs International de Canto Hariclea Darclée, ingaduiti-mi sa va multumesc pentru nenumaratele momente de neuitat traite in aceste zile de mare intensitate.

Doresc sa-mi exprim incantarea pentru nivelul atat de ridicat al organizarii, impecabila din clipa in care am aterizat la Bucuresti pana in momentul plecarii; disponibilitatea tuturor colaboratorilor si colaboratoarelor Dumneavoastra, a Fundatiei Darclée, nu este egalata decat de eficacitatea si gentiletea acestora: totul a functionat la perfectiune. Si trebuie sa adaug multumirile mele adresate Municipalitatii Braila, Primariei Braila, tuturor celor care si-au dat sufletul in toate circumstantele in mod superlativ, fiindu-ne alaturi in fiecare moment.

Doresc sa subliniez totodata nivelul de competenta cu totul deosebit al Juriului, ales cu grija pentru ca personalitatilor cele mai importante ale Romaniei sa li se alature experti internationali de cea mai mare valoare, ca Dr. Alberto Triola de la Teatrul alla Scala din Milano si Dr. Josef Hussek, Director la Kammeroper din Viena si Presedinte in acelasi timp al celui mai renumit concurs de canto din lume, Concursul Belvedere de la Viena.

Dar sufletul meu e in primul rand marcat (si de aceea va raman pentru totdeauna profund recunoscator) de amintirea raportului Domniei Voastre cu toti candidatii care s-au prezentat la Concurs: desi am luat parte la peste cinci mii de auditii, nu am vazut pana acum ceva care sa se apropie cat de cat de modul in care v-ati adresat fiecarui concurent, cu atata sinceritate, respect, loialitate, claritate, afectiune, rigoare si rabdare.

De necrezut este capacitatea imediata pe care o aveti de a va situa pe aceeasi unda cu spiritul, cu sufletul fiecaruia, de parca le-ati fi cunoscut dintotdeauna; iar observatiile pe care cu atata finete psihologica le-ati adresat tuturor tinerilor artisti erau intotdeauna oglinda unui adevar artistic de imensa valoare, clasica, imuabila, lasandu-mi sentimentul ca fiecare cuvant ii imbratisa cu multa dragoste pe fiecare, dragoste pentru ei dar si pentru acea scanteie unica ce rapeste si cucereste orice artist in numele muzicii si al cantului.

Cred ca fiecare dintre tinerii artisti lirici, maestrii acompaniatori, membrii Juriului si ai orchestrei, publicul care a asistat la concertele finale, vor ramane pentru totdeauna recunoscatori marii artiste care sunteti, pentru acest act de incomparabila generozitate si daruire.

Al Dumneavoastra,

Marco Balderi
Dirijor