SUB INALTUL PATRONAJ UNESCO

Concursul Internațional de Canto

 

Mariana Nicolesco
Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée și manifestările prilejuite de acesta au depășit toate speranțele și toate așteptările noastre, din absolut toate punctele de vedere. Triumful acestor manifestări ne arată încă o dată că avem un potențial artistic uriaș și un public care nu așteaptă altceva decât performanța excepțională.

I.P.S. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mariana Nicolesco este o binecuvântare a Domnului pentru națiunea româna.

Anna Blefari, Ambasadoarea Italiei la București
Am venit la Brăila atrasă de ecourile pe care le-au stârnit pretutindeni Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, concertele Marianei Nicolesco și Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le organizează în acest oraș legat de frumos prin valorile sale arhitecturale, prin trecutul său cultural și prin celebrarea artei cântului. Vin din țara care trăiește în cultul artei lirice, căreia de altfel i-a dat naștere, din țara în care s-a format și Mariana Nicolesco, înainte de a cuceri teatrele italiene și gloria universală. Cursurile de Măiestrie în arta cântului pe care ea le oferă talentelor excepționale pe care le-a descoperit în această pepinieră de voci care este România, precum și altor tineri veniți din atâtea orizonturi ale lumii, sunt un fapt cultural de o imensă semnificație.

Sorin Bottez, Ambasador al României (r)
Din nimic, Doamna Mariana Nicolesco a creat un fenomen care, nu mă sfiesc a spune, este cea mai prestigioasă ctitorie artistică a României de dupa revoluția din decembrie 1989.

Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg
Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare, creată de Mariana Nicolesco, e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată competiție, master class și adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică.

Alberto Triola, Teatro alla Scala, Milano
La Brăila, în zilele Concursului Darclée, totul e posibil: o întâlnire neașteptată, o surpriză, un mister. Lucrul cel mai extraordinar e că la fiecare pas te întâmpină surâsul cuiva care până ieri era doar o figură necunoscută și care azi e un nou prieten, și că de la o clipă la alta muzica revelează un nou talent care se dăruiește lumii, tuturor, fiecăruia dintre noi. Toate aceste momente, pe care le trăim cu gratitudinea celor care știu ce înseamnă un astfel de privilegiu, le datorăm misterului muzicii, care ne reunește din doi în doi ani în îmbrățișarea Brăilei, sub cerul ei plin de surprize, pe drumul galeș al Dunării, ce pare să poarte această muzică de departe, și din alte timpuri.
Seria de inițiative artistice, muzicale și culturale promovate timp de două săptamâni de Mariana Nicolesco a fost pur și simplu entuziasmantă. Concursul, cum nu se poate mai antrenant, triumfal. M-am întors întărit; există, așadar, în lumea muzicii posibilitatea de a se lucra cu pasiune, devotament, dragoste pentru teatru, pentru tineri, pentru voce!

Radu Gabrea, Regizor
Ceea ce a realizat Fundația Darclée și sufletul ei, Mariana Nicolesco, va intra în istoria culturii și artei române. Totul a fost extraordinar! O minune fără echivalent în lumea noastră de azi.

Marco Balderi, Dirijor, Florența, membru al Juriului Internațional
Patru sunt azi în lume marile concursuri internaționale de canto: Belvedere la Viena, Maria Callas la Atena, Luciano Pavarotti la Filadelfia si Hariclea Darclée la Brăila. Nici unul nu se poate compara cu ce a creat Mariana Nicolesco în acest încântător oraș.

Nicolae Herlea, Președintele Juriului Internațional
Generoasa primire pe care ne-o rezervă Brăila, formidabila și strălucitoarea personalitate a sopranei Mariana Nicolesco, frumusețea muzicii lui Bellini și Verdi, a creației atâtor mari compozitori cărora atâtea voci noi le-au dat o expresie vie în aceste zile de foc îmi dau certitudinea de a fi martor și părtaș al uneia dintre cele mai frumoase ctitorii ale Europei de azi.

Clauspeter Koscielny, Directorul revistei Orpheus, Berlin, membru al Juriului Internațional
Am trăit la Brăila zilele celui mai minunat, armonios și pasionant Concurs de Canto din viața noastră, așezat sub cupa Marianei Nicolesco, cea mai fascinantă Președintă care există. În totală admirație, și cu adevarată dragoste, rămân pentru totdeauna prietenul vostru cel mai devotat. Nu există vreun alt caz în care o Regină a cântului, cum este Mariana Nicolesco, să dorească și să reușească să transfere cu atâta dăruire unor tineri artiști măiestria interpretării și capacitatea de-a exprima trăirile personajelor la un nivel atât de ridicat.

Jacques Fournier, Critic muzical, Paris, membru al Juriului Internațional
În aceste clipe marcate de emoția Concertului de Gală al Laureaților, apogeu al prestigioasei lucrări a Marianei Nicolesco, mă gândesc cu câtă generozitate marea artistă le transmite acestora o parte din știința cântului, de care dispune ca nimeni altcineva, și din căldura strălucitoare a personalității sale. Ceea ce mi-a adus Brăila pe planul uman și spiritual e ca o nouă tinerețe.

Daniel Kotlinski, Profesor la Academia de Muzică din Gdansk, membru al Juriului Internațional
Aș vrea să vă felicit pentru acest concurs care, inițiat cu numai câțiva ani în urmă, a devenit un eveniment atât de important în viața muzicală din țara dumneavoastră și din lume, cu atâția tineri care doresc să ia parte la competiție, să facă muzică împreună cu voi, în țara voastră. Toți sunt întâmpinați cu aceeași deschidere de marele suflet al neobositei Mariana Nicolesco, oricând dispusă să fie alături de fiecare, să ajute, să dea un sfat amical.

Ioan Holender, Director General al Operei de Stat din Viena
Stimata Doamna Presedinte, draga Mariana, imi pare rau ca nu pot lipsi de la ultimele pregatiri dinaintea deschiderii stagiunii de la Viena pentru a veni la Braila, si-ti urez pe aceasta cale mult succes, tie si importantului concurs de care te ocupi cu atata entuziasm si cu atata daruire pentru tinerii artisti.

Ludovic Spiess, Director General al Operei Nationale din Bucuresti
In pragul inaugurarii grandiosului eveniment de la Braila, Concursul International de Canto Hariclea Darclée, va doresc din toata inima reusita deplina in binele artei si al tinerilor muzicieni interpreti, care maine vor fi vedete. Mult succes celor mai buni dintre cei mai buni. Sunt alaturi de voi cu inima si sufletul.

Dumitru Avakian, Critic muzical
Concursul și concertele festivaliere prilejuite de omagierea personalității Haricleei Darclée depășesc cu mult cadrul strict al competiției vocale imaginată inițial. Ceea ce este o ilustrare perfectă a dictonului potrivit căruia omul sfințește locul. Mariana Nicolesco, prin energia, imaginația, capacitatea de inducție, prin forța organizatorică, știe ce înseamnă să creezi un eveniment. Ferment al evenimentelor operistice pe cele mai importante scene ale lumii, ea perpetuează suflul genului vocal, dramatic, muzical, scenic la nivelul tinerei generații de artiști lirici. Prin ei, opera, ca gen, are șanse de a trăi în continuare.

Lorenzo Fratini, Dirijor de cor, Florența
Adevăratele școli de canto sunt din ce în ce mai rare în lume. Mariana Nicolesco perpetuează aici într-un mod cu adevarat miraculos marile tradiții ale artei lirice, ale cântului.

René Seghers, Muzicolog, Amsterdam, autorul unui volum în pregătire despre Hariclea Darclée
Mariana, continuă ca și până acum această lucrare absolut unică!
Brăila a fost o inimaginabilă, interesantă, provocatoare, de necrezut experiență, pe un fond de emoție, de conținut, de fascinație.

Anthony van der Heijden, Președintele Băncii Ion Țiriac
Să ne rugăm Domnului ca una dintre aceste speranțe să devină o noua Hariclea Darclée sau o nouă Mariana Nicolesco.

Sandu Mazor, Ambasadorul Israelului la București
Hariclea Darclée înseamnă pentru mine trecutul și viitorul. Mariana Nicolesco înseamnă prezentul și viitorul, depistarea noilor talente și încurajarea lor pentru o dezvoltare demnă de renumele celor două Dive. Împreună cu soția mea și cu mulți prieteni anume veniți din Israel doresc să-i mulțumesc Marianei Nicolesco pentru minunatele clipe al căror efect ne-a făcut să uităm pentru scurt timp că viața e compusă și din momente mai puțin fericite.

Marco Medved, Maestru acompaniator, Milano
Am venit în acest oraș atât de primitor fără să știu prea multe despre cele ce aveam să trăiesc, dar cu o mare curiozitate. După două săptămâni sunt altă persoană, cu altă împlinire profesională, și mai ales umană.

Alexandru Farcaș, Directorul General al Operei Române, Cluj-Napoca
Concursul Darclée se situează la cotele de interpretare cele mai înalte. Mai mult și mai bine ca în multe alte manifestări de acest gen, la Brăila se poate asimila și consolida tot ce știm despre minunata artă a cântului. Îi datorăm Marianei Nicolesco această stare de mare bucurie și de comuniune. Marea Doamnă a scenei lirice mondiale a știut să ne mobilizeze toate forțele pentru a trăi astfel de momente.

Elena Zottoviceanu, Critic muzical
Nelipsită la toate edițiile Darclée, am perceput acest Concurs și tot ce se petrece în jurul lui ca pe unul dintre cele mai frumoase evenimente artistice la care am asistat. Este un triumf al tinereții, al talentului și al generozității unei mari artiste care arde să dăruiască generațiilor care vin ceva din harul său. Mulțumim, Doamnă Mariana Nicolesco.

Costin Tuchila, Critic muzical, Radio România
Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée este pentru mine un extraordinar prilej de cunoaștere a noilor talente, de verificare a propriilor intuiții, de încredere în destinul artei lirice în mileniul al treilea. O imensă bucurie sufletească pentru care toți cei care-l păstoresc merită, din toată inima, felicitări!

Oana Andra, Mezzosoprană, Marele Premiu Darclée 1995
Un eveniment cum nu am mai trăit. O experiență minunată, de neuitat.

Ramona Eremia, Soprană, Marele Premiu Darclée 1997
Ați fost toți minunați, și mă bucur din tot sufletul că am avut ocazia să fim împreună la această ediție a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée. Vă mulțumesc și vă felicit din tot sufletul.

Luca Pisaroni, Bas, Italia Premiul Special al Juriului, 1997
Imensa mea gratitudine pentru această extraordinară artistă care e Mariana Nicolesco. Prin arta, prin umanitatea sa, ea știe să transmită cu o inegalabilă eficacitate seva vitală a operei lirice. Nu voi uita vreodată tot ce am învățat de la Mariana Nicolesco. Mulțumesc din suflet, frumoasa Donna Elvira.

Tatiana Lisnic, Soprană, Republica Moldova, Premiul I, 1999
Trebuie să mărturisesc că nu am stat niciodată zile întregi în teatru ca acum. Plăcerea sufletească mă face să nu simt orele nedormite. Vă mulțumesc din suflet pentru că a fost posibil să mă aflu aici alături de doamna Mariana Nicolesco, care ne arată calea spre perfecțiune, alături de colegii și prietenii mei.

Nicoleta Ardelean, Soprană, Premiul III, 1999
Aceste zile au fost pentru mine extraordinare, m-am găsit, m-am pierdut și iar m-am regăsit în muzică. Vă mulțumesc din suflet, doamnă Mariana Nicolesco, pentru tot ce ați făcut pentru mine. N-am să vă uit niciodată.

Roxana Briban, Soprană, Marele Premiu Darclée 2001
Datorez Doamnei Mariana Nicolesco tot ce a devenit vocea mea în ultimii ani, și încrederea în mine. Nu am cuvinte să-i mulțumesc pentru dragostea pe care marea artistă mi-a arătat-o, ca tuturor celor care i-au cerut să-i indrume.

Camelia Clavac, Soprană, Premiul I (ex-aequo) 2001
Sunt prezentă la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée din 1997. Anul acesta, în sfârșit, după atâtea emoții și atâtea lucruri senzaționale pe care le-am trăit, s-a întâmplat minunea și am luat Premiul I. Brăila și încrederea pe care mi-a dat-o Doamna Mariana Nicolesco în forțele mele înseamnă pentru mine totul.

Francesco Meli, Tenor, Italia, Premiul I (ex-aequo) 2001
Imensă este emoția din această seară, datorată tuturor celor care au știut să-mi dea încredere, afecțiune și atâta dragoste. Am venit în România pentru a participa la un concurs, și iată că destinul a vrut să cânt, pentru prima dată în viață, într-o reprezentație de neuitat cu opera la La Traviata.

Anna Mayilyan, Mezzosoprană, Armenia, Premiul Special al Juriului, 2001
Cum aș putea să nu vă mulțumesc pentru această atmosferă caldă, atât de importantă pentru artiștii chemați să exploreze și să exprime adâncimile sufletului uman?

Octavian Vlaicu, Bas, Premiul Fundației Darclée 2001
Pentru acest minunat oraș, pentru oamenii lui extraordinari, pentru cei care au făcut posibilă existența acestui fantastic concurs în care toți au de câstigat, toată dragostea mea, o parte din mine rămâne aici pentru totdeauna.
Special pentru Diva Mariana Nicolesco, care mi-a schimbat în totalitate cursul vieții, cu infinit respect, admirație și iubire pentru fantastica sa personalitate.

Iulia Merca, Mezzosoprana, Marele Premiu Darclée 2003
Doresc să mulțumesc din inimă tuturor celor care s-au străduit să pună pe picioare această competiție, și mai ales distinsei doamne Mariana Nicolesco, sufletul acestei adevărate manifestări artistice. E o zi foarte importantă pentru mine, steaua mea a strălucit mai tare în această seară și doresc să îmi exprim imensa fericire și onoare de a mă afla aici în această seară.

Mihaela Maxim, Soprană, Marele Premiu Darclée 2005
Nu mi-am închipuit vreodată că voi obține într-adevăr Marele Premiu Darclée. Nu mi-am închipuit nici o clipă că un asemenea eveniment, o asemenea recunoaștere ar fi putut mobiliza în mine energii și determinări pe care nu mi le cunoșteam, și pe care mă bizui pentru a merge mai departe pe lungul drum spre înălțimile artei și spre a confirma încrederea Marii Doamne a Cântului, Mariana Nicolesco, fără de care nu cred că aș fi ajuns până aici.

Aurelia Florian, Soprană, Marele Premiu Darclée 2007, ex-equo
Participarea la Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée e visul tuturor artiștilor din generația mea. A fi câștigat această competiție, așa cum mi s-a întâmplat în acest an, îmi pare de necrezut.

Georgeta Grigore, Soprană, Marele Premiu Darclée 2007, ex-equo
La înaltele standarde de exigență și numai într-o atmosferă ca aceasta, create de Mariana Nicolesco, un artist poate oferi tot ce are mai bun, deschizându-și astfel orizontul unor noi încercări, unor noi performanțe.

Bogdan Mihai, Tenor, Premiul I 2007
Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée sunt azi pietrele de hotar ale culturii romănești, așa cum le-a stabilit de la bun început Mariana Nicolesco.

Cesar Sanchez, Tenor, Mexic, Premiul II 2007
Stimată Doamnă Mariana Nicolesco, nu-mi vine să cred că cineva ca dumneavoastră poate fi o persoană atât de accesibilă și să se dăruiască astfel promovării artiștilor cărora le împărtășește din arta sa.

Edith Borsos, Soprană, Marele Premiu Darclée, ediția 2010
Cred că ne putem considera norocoși cei care am participat vreodată la Festivalul și Concursul dedicat marii soprane Hariclea Darclée, unde de fiecare dată avem parte de momente înălțătoare la toate concertele, de clipe de neuitat și importante învățăminte acumulate la Master Classes. Toate aceste lucruri, oferite de aceeași persoană: Mariana Nicolesco. Cu toate că obținerea unui premiu important aduce clipe de fericire, am reținut leitmotivul Maestrei Mariana Nicolesco, care ne atenționează că "Gloria de azi nu garantează succesul de mâine..." Mulțumesc Hariclea Darclée! Mulțumesc Mariana Nicolesco!

Alvaro Lozano Gutierrez, Bariton, Marele Premiu Darclée, ediția 2010
Întâlnindu-i pe membrii Juriului, personalități experte în domeniul lor, și în primul rând pe Maestrul Herlea și pe Maestra Nicolesco, piloni ai istoriei universale a muzicii de operă, a însemnat pentru mine o fericită împrejurare, încurajându-mă să mă apropii prin studiu de speranța aproape imposibil de atins: perfecțiunea artistică.

Adela Zaharia, Soprană, Marele Premiu Darclée, ediția 2012
În această seară am fost încă o dată martora miracolului numit Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, seara care îmi va rămâne în minte dar mai ales în suflet. Vă mulțumesc pentru onoarea ce mi-ați făcut-o, pentru aripile ce mi le-ați dăruit, într-un moment crucial al vieții mele. Vă mulțumesc, și la cât mai multe ediții încununate de glorie!

Ioan Hotea, Tenor, Marele Premiu Darclée, ediția 2015
Sărut mâna Doamna mea!
Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée mi-au adus o mare mulțumire și bucurie în suflet, atât pentru participarea într-un concurs de un nivel foarte ridicat, foarte greu, cu atâția candidați de valoare și cu un prestigios juriu internațional, cât și prin câștigarea Marelui Premiu Darclée. De asemenea a fost o experiență unică pentru mine interpretarea rolului Nemorino alături de o Adina care e iubita mea în viața de zi cu zi. Multă muncă, dăruire, iar rezultatele cred că au fost pe masură. Aș dori să-i mulțumesc din suflet Doamnei Mariana Nicolesco, fără de care nu ar fi fost posibil nimic din tot ceea ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni minunate petrecute la Brăila. Cred că absolut toți tinerii prezenți în concurs îi datorează o mare recunoștință pentru tot ce au învățat și ce au trăit cu ajutorul dânsei. Vă pup și vă îmbrățișez cu mare drag!
Al Dumneavoastră, Ionuț

Adrian Dumitru, Tenor, Marele Premiu Darclée, ediția 2015
Este o deosebită bucurie și onoare să mă număr printre laureații acestui extraordinar Festival și Concurs înființat de Marea Doamnă a Cântului, soprana Mariana Nicolesco, mentor și sprijin al atâtor generații de tineri artiști, de a cărei generoasă îndrumare am beneficiat și eu.
Cu deosebită recunostință.

Traian Băsescu, Președintele României
Grație personalității extraordinare a sopranei Mariana Nicolesco, renumelui său internațional și generozității sale profesionale și umane, Brăila aduce, prin prezența numelor sonore ale artei interpretative și prin înalta ținută a tinerilor participanți la Concursul de Canto, un omagiu vibrant maestrei artei lirice Hariclea Darclée. Sunt bucuros că în primul an al României ca stat membru al Uniunii Europene, alături de programul Sibiu - capitală culturală europeană și de Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Brăila celebrează prin Concursul de Canto Hariclea Darclée dimensiunea europeană a culturii noastre.

Dieter Topp, Președintele Forumului Cultural European,
îi conferă Marianei Nicolesco "o mare voce a timpului nostru", distincția Kulturpreis Europa - Medalia Europei "pentru meritele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor al tinerei generații și pentru contribuția sa la aducerea Romaniei în Europa și a Europei în România", distincție pe care au primit-o în trecut personalități de rangul fostului Președinte al Germaniei, Johannes Rau.

Maestrul Radu Beligan,
după spectacolul dedicat Reginelor donizettiene: A fost o seară sublimă, cum nu am mai trăit până acum.

Dr. Stephan Poen, Medic foniatru, Doctor în muzicologie, Ierusalim
S-a încheiat în magistral triumf o nouă ediție a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, grandioasa lecție de omenie și de artă ce instituie o nouă tradiție sub binefăcătoarea influență a unor repere artistice de importanța Haricleei Darclée și a Marianei Nicolesco.

Victor Roncea, Jurnalist
în ziarul Ziua, publică pe o întreagă pagină articolul Mariana Nicolesco, Ambasadoarea Culturii Române

Costin Popa, Critic muzical
Impactul cu arta renumitei soprane este bulversant, Mariana Nicolesco fascinează și seduce de la prima apariție pe scenă, tulburătoarea ei personalitate se intuiește și se lansează devorator odată cu emisia primului sunet. Forța de comunicare și de captivare a publicului este într-adevăr uriașă, dar nu rămâne un scop în sine, ca unică dimensiune atractivă și spectaculoasă, ci își trage esențele din stăpânirea la perfecție a stilisticii belcantiste (o rara avis a vocalității contemporane).
Prima audiţie naţională la Opera din Bucureşti a operei Parisina d'Este de Donizetti, cu laureați ai Concursului Darclée, este produsul distinsei soprane Mariana Nicolesco, ceea ce îi pune în lumină, odată în plus, multiplele calități cu care ne-a familiarizat în ultimii ani: cercetătoare în arhive de titluri rare, inspiratoare și promotoare de proiecte, autoare de casting, îndrumătoare de tehnică și stil de cânt, într-un cuvânt, sufletul oricărui demers liric de excepție, ce implică excelență.
Pornind de la tinerele talente descoperite sau forjate la Concursul Darclée sau la Cursurile de Măiestrie, ambele fondate de ea, marea artistă a reușit întotdeauna să canalizeze forțe și pasiuni în direcția infățișării către publicul meloman de momente cu adevărat memorabile. Prin tot ceea ce întreprinde Mariana Nicolesco se dovedește a fi un formidabil constructor de viață muzicală, preocupare ce împlinește o carieră ilustră desfășurată în cel mai onorant context mondial.

Andrei Pleșu, Filosof și eseist
Mariana Nicolesco a revenit pe scenele românești în 1991, după ce toată presa lumii o declarase, în repetate rânduri, Prima Donnă Assolută, Regina della Scala, Signora del Belcanto, Diva Divina, „un monument al belcanto-ului”, etc. La câte laude extaziate a căpătat de-a lungul anilor, ar fi trebuit să se smintească și să se preschimbe în statuie (...). împlinită artisticește și omenește, nu mai avea nimic de adăugat unei cariere strălucite și unei biografii compacte. Dar ceea ce ar fi putut fi o (simplă?) apoteoză a devenit un nou act fondator. Mariana Nicolesco a inaugurat în 1995 Concursul Darclée (...). Ceea ce nu pot face instituțiile, școlile, statul, face un singur om, mobilizând, e drept, resurse personale ieșite din comun: resurse de talent, de mărinimie, de prestigiu, de credibilitate, greu de găsit pe „piața” curentă. Aceasta este soluția Mariana Nicolesco. În România există - încă - „voci” literare, filosofice, teologice, matematice, pe care nu le aude nimeni. Ceea ce lipsește, pentru fiecare domeniu în parte, este vectorul Mariana Nicolesco.

Iulian Ene, Student
În numele multor brăileni care acum muncesc, unii în țară, alții în afara țării, țin să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru cultura, arta, muzica, pentru țara noastră, pentru orașul nostru și, nu în ultimul rând, pentru soprana care a încântat întreaga lume, Hariclea Darclée. Totdeauna veți rămâne în inimile noastre! Doamnă Mariana Nicolesco, noi vă iubim! Pentru noi sunteți speranța viitorului nostru. Prin Dumneavoastră noi vom continua să credem intr-o Românie frumoasă! Să trăiți mulți ani fericiți și să ne încântați totdeauna cu prezența Dumneavoastră! Sunteți una dintre minunile României!

Zoltan Nagy, Bas-bariton
Stimata Doamnă Mariana Nicolesco,
Așa cum v-am promis la telefon, vă trimit cele două imagini cu Dumneavoastră pe care le-am făcut la Hamburgische Staatsoper. M-am bucurat mult când am văzut aceste fotografii și trebuie să spun că ele au fost ca o inspirație pentru mine înainte de-a intra în scenă. Era debutul meu la Hamburg, în Haraschta din Das Schlaue Füchslein de Janacek, și s-a lăsat cu un triumf. Mi-am amintit atunci de prima noastră întâlnire, de clipele petrecute împreună la Concursul și Festivalul Darclée, la Concursul de Lied de la Brașov, la Cursurile de Măiestrie Artistică, și la zecile de concerte din țară, de la Palermo sau Lausanne. Ce amintiri plăcute! Chiar cu unele momente mai grele, pentru mine a fost cea mai importantă perioadă de formare artistică. Primii pași i-am făcut sub îndrumarea Dumneavoastră: severă dar iubitoare, atentă, îndrăzneață, euforică... am simțit că sunt legat de ceva, în timp ce poate la Cluj n-aș fi avut o asemenea șansă. Ați recunoscut talentul și voința mea de muncă, știam prea puține pe atunci... însă m-ați motivat și inspirat enorm. Am dovedit tuturor că pot realiza multe... îmi amintesc de repetiția aceea, la Ateneul Român, care se prelungise dincolo de miezul nopții, în sala mică. M-ați certat teribil, nu vorbeam limba italiană. Eram în „tilt”, vorba Dumneavoastră. Am lucrat aproape 45 de minute doar recitativul dinaintea ariei lui Don Basilio La Calunnia, rol care a devenit emblematic pentru mine. V-am promis atunci că într-o zi... vom comunica în trei limbi străine... și eccomi, le-am învățat pe toate. Oriunde cânt în lume, oricine îmi ascultă înregistrările, mă felicită pentru dicția extraordinară în toate limbile. Ne cunoaștem de aproape 12 ani, și eu țin minte totul, ca și Dumneavoastră, însă țin minte mai ales tot ceea ce m-ați învățat, tot ceea ce mi-ați oferit și tot ceea ce ați făcut pentru mine, pentru noi, pentru câteva generații. Eu vă admir și vă iubesc.
Mă bucur că voi avea ocazia de a cânta din nou pentru publicul brăilean. Sunt fericit să contribui cu talentul meu, și cu ceea ce am învățat, la celebrarea a 20 de ani de existență a Festivalului și Concursului Darclée, eveniment unic în lume. Cu drag, Zoli

Irina Bokova, Director General UNESCO
Dragă Mariana,
Țin să exprim prin aceste rânduri marea bucurie prilejuită de revederea noastră la Sediul UNESCO în zilele de 30 iunie și 1 iulie, cu ocazia Reuniunii anuale a Ambasadorilor Onorifici și de Bunăvoință.
Această reuniune s-a dovedit a fi și de această dată o mărturie grăitoare a cooperării fructuoase pe care UNESCO o întreține cu ambasadorii săi.
De aceea, aș vrea să exprim aici, din nou, gratitudinea mea pentru angajamentul Dumneavoastră personal în favoarea tinerilor artiști și să vă prezint sincerele mele felicitări pentru implicarea și sprijinul continuu acordat Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée pe care l-ați creat în 1995.
Am plăcerea, totodată, de-a acorda Patronajul UNESCO acestei prestigioase manifestări care, în 2015, va celebra 20 de ani de activitate.
Reînnoind urările mele de succes, și mulțumindu-vă pentru promovarea valorilor și idealurilor UNESCO, vă rog să primiți, Doamnă, asigurarea distinsei și cordialei mele considerații.

Fragment din scrisoarea Directorului General UNESCO, Doamna Irina Bokova, adresată la 8 august 2014 Doamnei Mariana Nicolesco, confirmând acordarea patronajului UNESCO Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, decisă în Reuniunea de la Paris din 1 iulie 2014.

Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii
Cu prilejul Ediției Jubiliare 2015 a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, Brăila, 28 iulie - 9 august
Diploma de Excelență
Se acordă Sopranei Mariana Nicolesco, pentru cei 20 de ani de Triumf și Glorie a Artei Cântului în Teatrul Rally, în care - prin bucuria misiunii împlinite de transmitere către mai mult de 2500 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente, a marilor taine și tradiții ale muzicii de operă - a adus o contribuție incomparabilă și unică la onorarea memoriei legendarei sale predecesoare Hariclea Darclée.

Flavio Trevisan, Regizor și Eugenio Girardi, Scenograf
Dragii mei Mariana și Radu,
De-abia ne-am intors și suntem deja cuprinși de nostalgie, ne e dor de voi. A fost o experiență atât de frumoasă, și care ne-a îmbogățit atât de mult! Voi, ca întotdeauna, ați fost minunați, gazde superbe ale acestei manifestări, unică în felul ei. Totul a fost de un nivel atât de înalt și trebuie să știți că de fapt, cu tot angajamentul nostru, a atenției permanente și a seninătății în apreciere, am regretat ori de câte ori un artist sau altul nu a trecut în etapa următoare a competiției.
Un simplu mulțumesc nu poate exprima bucuria pe care am trăit-o regăsindu-vă și petrecând împreună cu voi aceste zile care, din păcate, au trecut atât de repede. Mariana, cu personalitatea ta fascinantă, cu eleganța și inteligența ta ai obținut un consens unanim și am văzut cu toții cât de mult publicul te iubește și te stimează.
Încă o dată mulțumiri pentru ziua splendidă petrecută pe Dunăre, în amintirea căreia iți trimit două fotografii în care apărem împreună. Mulțumiri lui Radu, personalitate de vastă cultură și de o clasă inegalabilă, pentru încântătoarele discuții cu care ne-a răsfățat. Vă acoperim de sărutări și de atâta dragoste - așa cum ne-ați arătat și voi nouă.
Cu afecțiunea lui Flavio și Eugenio

Liana Sega, Jurnalistă
Am postat pe Facebook un mesaj, fiindcă trebuie să afle toată lumea minunea care s-a repetat la Brăila mulțumită Divei Divine. A fost o încântare să fiu martora celor două evenimente care au încheiat ediția jubiliară 2015. Am plecat mai bogată, mai frumoasă și mai îndrăgostită ca niciodată de Hariclea Darclée și de întruchiparea acesteia, Doamna Artei Cantului, Mariana Nicolesco. Două seri magice, care i-au vrăjit pe toți martorii splendorilor născute ca prin farmec - la un semn al excepționalei artiste. Aștept cu enormă emoție ediția următoare a Festivalului și Concursului Internațional Hariclea Darclée.
Cu mult drag, Liana

Eseistul Sever Voinescu scrie în Evenimentul Zilei: Mariana Nicolesco, liedul romanesc și dorul: «Nu de mult, a avut loc ediția 2016 a Festivalului și Concursului Național al Liedului Românesc. Cu acest Festival, Mariana Nicolesco nu doar că pune în evidență arta liedului în general, dar se concentrează pe liedul românesc. Nimeni nu face ceva măcar comparabil în România, după cunoștința mea. Isprăvile culturale ale doamnei Mariana Nicolesco, reîntoarsă în viața artistică din România acum 25 de ani, după o strălucită carieră internațională, sunt impresionante. Acum trei ani, după ce asistasem la ediția 2013 a Festivalului, tot în acest colț de pagină, scriam: "Adevărul este că, de mulți ani, Mariana Nicolesco ctitorește cultura în răspăr cu timpul - uneori chiar în ciuda lui. Contrazicând înțelepciunea populară care spune că trebuie să te dai cu vremurile, Mariana Nicolesco are forța să le transceadă. Mariana Nicolesco construiește când timpul este al distrugerii, crede când timpul este al dezabuzării și asumă când timpul este al abandonului. Mariana Nicolesco pariază pe implicare și pe consecvență. Caștigă splendid, de fiecare dată, arătându-ne că nimic nu se poate opune curajului, talentului și perseverenței. Mariana Nicolesco ne dovedește, cu grație și seriozitate, cu umor și rafinată inteligență, că niciodată conjunctura nu bate arta. Mariana Nicolesco a asumat o înaltă misiune în cultura română și o îndeplinește admirabil". Perfect valabil și azi. Vocația de constructor cultural a Marianei Nicolesco o egalează pe cea de soprană dramatică, care a făcut-o cunoscută lumii. Un act de generozitate magnifică, un act dintre cele care țin în picioare o cultură națională!»

Matei Varga, Pianist
Nu cred că există bucurie mai mare și mai profundă decât aceea de a reveni la Brăila, în fața unui public canicular și în teatrul care a găzduit atâtea momente unice, pentru a servi Muzica alături de incomparabila Maestră Mariana Nicolesco și pentru a le aduce omagiu Haricleei Darclée și lui Dinu Lipatti. Mulțumesc tuturor pentru o seară de neuitat!
3 august 2017

Ludmilla Miranda Bauerfeldt, Soprană, Brazilia, Marele Premiu Darclée (ex aequo) 2017
Mulțumiri infinite pentru generozitate, pentru a fi crezut în mine, sunteți dintotdeauna un model. Vă iubesc. Vă îmbrățișez.

Florentina Soare, Mezzosoprană, Marele Premiu Darclée (ex aequo) 2017
E de nedescris bucuria şi mulţumirea mea faţă de Doamna Mariana Nicolesco pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, dându-mi această onoare şi responsabilitate în acelaşi timp prin înmânarea acestui premiu. Este cea mai mare realizare în momentul de faţă, cel mai frumos vis care mi s-ar fi putut împlini.

Alexander Grassauer, Bas-Bariton, Austria, Premiul I 2017
A fost o experiență extraordinară, pe care o voi păstra pentru totdeauna în inima mea.

Alexandru Constantin, Bariton, Premiul Special al Juriului 2017
Doamna Mariana Nicolesco este cel mai minunat dar pe care Dumnezeu l-a făcut poporului român.

Silvia Micu, Soprană, Premiul I 2015
Vă iubesc din suflet și vă mulțumesc pentru susținerea și îndrumarea pe care mi le-ați oferit în toți acești ani. Vă voi purta în suflet toată viața. Vă îmbrățișez cu mare, mare drag.
august 2017

Ioan Augustin Hotea, Tenor, Marele Premiu Darclée 2015
Dragă Doamnă Mariana Nicolesco, vă sunt foarte recunoscător pentru susținerea pe care mi-ați acordat-o de-a lungul anilor, pentru învățăturile neprețuite pe care mi le-ați dăruit. Am crescut și m-am maturizat sub aripa Dumneavoastră. Ceea ce faceți e de mare folos pentru noi toți, tineri cântăreți, și nu numai. Vă admir din tot sufletul și sper să vă dea Dumnezeu puterea să continuați să ne promovați și să dăruiți în continuare publicului momente de magie muzicală.
august 2017

Ana-Camelia Ștefănescu, Soprană, Marele Premiu Darclée 1995
Scumpă Doamnă Mariana Nicolesco, toată iubirea ce ne-o dăruiți se transferă în vocile noastre. Mulțumesc din suflet pentru dragostea ce ne-ați păstrat-o în suflet în acești 22 de ani. Parcă ne-am fi despărțit ieri! Să fiți răsplătită după generozitatea și inima Dumneavoastră gigantică! Vă iubim și mulțumim.
august 2017

Oana Andra, Mezzosoprană, Marele Premiu Darclée 1995
Ediție de ediție sunt tot mai fericită și onorată ca invitată a acestui Festival care este Piatra Fundamentală a Frumosului, a Culturii și a Excelenței într-o lume care trebuie să-și deschidă ochii și să-și regăsească Adevăratele Valori. Mulțumesc Maestrei Mariana Nicolesco. Îi urez din tot sufletul Sănătate, Amor și Glorie!
august 2017

Lucian Sabados Directorul Teatrului Maria Filotti
Mare Sărbătoare a Muzicii, a Culturii, a Valorii, a Spiritului Înalt! Felicitări și Omagiu Marii Artiste Mariana Nicolesco care întreține flacăra Artei Autentice. Cu bucuria de a contribui modest la acest mare Festival.
august 2017

Călin Zamfirescu, Avocat, Președinte de Onoare al Uniunii Naționale a Barourilor din România
Felicitări și recunoștință pentru admirabilul tău dar, oferit an de an Artei, cu atâta entuziasm și altruism!
Nu suntem decât ceea ce lăsăm în urma noastră iar tu ai reușit cu naturalețea și simplitatea unui creator, să îngemănezi gloria și posteritatea dând încredere, speranță și un strop de vrajă tinerelor destine pe care le plămădești.
Te îmbrățișează, Adriana și Călin

Marco Balderi, Dirijor, Italia
Am avut acum, pentru prima oară, privilegiul de-a asista la Cursurile de Măiestrie Artistică ale Marianei Nicolesco. Și pot spune cu certitudine că aceste Master Classes sunt cele mai originale și mai fantastice din câte există pe lume, ele reunind în mod genial mijloacele prin care se poate distinge un adevărat artist liric: tehnica vocală, creativitatea artistică, prezența scenică, profunda cunoaștere a repertoriului, capacitatea de improvizare, umorul, umilitatea și transparența, odată cu puternica personalitate! Toate acestea în slujba MUZICII! Mariana e întruchiparea magistrală a acestor calități, având și harul de-a le transmite tinerilor de pretutindeni, care vor rămâne pentru totdeauna recunoscători inspiratoarei lor!
7 august 2018

Paolo Isotta, Muzicolog italian, comentează în volumul Altri canti di Marte înregistrarea operei La Traviata de Verdi, publicată în America în seria Historical Performances: „Mariana Nicolesco era extrem de tânără și la prima interpretare a capodoperei: și e vorba de una dintre cele mai frumoase Traviate pe care le-am ascultat vreodata: timbrul pur, tehnica de canto perfectă, stăpânirea coloraturii, ba mai mult a pianissimului, articularea sculptată a cuvântului italian, transfigurarea lirică; toate acestea așează cu demnitate Traviata Marianei alături de cele interpretate de Claudia Muzio, de Magda Olivero, de Maria Callas, de Renata Tebaldi. Miraculoasă, de asemenea, interpretarea de către Mariana a operei Beatrice di Tenda de Bellini”.
„Una dintre cele mai prestigioase Competiții din lume” - în articolul din Corriere della Sera intitulat Constantin Brâncuși, George Enescu, Mariana Nicolesco sau Cultul unei țări pentru Gloriile sale.

Sebastian Balaj, Bariton, Participant la Cursurile de Măiestrie Artistică oferite în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée
Această perioadă în care s-au redifuzat la TVR evenimentele pe care le reprezintă Cursurile Master Classes de la Brăila, respectiv Gala Concursului de Lied Românesc, a fost un adevărat regal. A fost ca o clipă de respiro, în care timpul a stat în loc, în care dat fiind tot ceea ce faceți pentru noi, am uitat de grija cotidiană care ne împresoară astăzi, poate mai mult decât. Și ori de câte ori telefonul suna, apropiații nu-mi vorbeau despre virusul care tulbură întreaga planetă, ci despre faptul că m-au văzut alături de dumneavoastră.
Doresc să vă mulțumesc în numele tuturor celor care au urmărit acest adevărat maraton liric, pentru că ne-ați oferit aceste momente de cultură, care au fost pentru noi, adevărate guri de aer curat, care ne ajută să mergem mai departe, care ne învață ca prin muzică toți, participanți, spectatori și telespectatori, să trăim și să ne bucurăm de viață în esența ei, în profunzime.
Vă iubim și vă prețuim nespus, dragă Doamnă Mariana Nicolesco, pentru tot binele pe care îl faceți pentru muzica românească, pentru tinerii artiști români și străini, pe care îi inspirați prin exemplul personal, prin bucuria de a sta alături de dumneavoastră, dându-ne încredere, împărtășindu-ne cunoștințele dumneavoastră odată cu dragostea pentru personalitatea emblematică a Haricleei Darclée.
Ne oferiți un sprijin enorm, modelându-ne ca oameni în primul rând și apoi ca artiști, iar noi sperăm să vă facem mândră oriunde suntem și oriunde vom fi, noi, cei 25 de ani de tineri, care am avut onoarea și privilegiul de a păși pe aceeași scenă cu dumneavoastră, în teatrul din Brăila. Eu, Alexandra și, sunt convins că alături de noi miile de tineri de pretutindeni pe care i-ați îndrumat și format, rugăm pe Bunul și Milostivul Dumnezeu să vă dea ani plini de bucurii și sănătate, noi, micile făclii care ieșind din mâna dumneavoastră, luminăm din lumina unui adevărat far al culturii românești, de pe malul Dunării.