SUB INALTUL PATRONAJ UNESCO

Concursul Internațional de Canto

 

Mariana Nicolesco
Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée și manifestările prilejuite de acesta au depășit toate speranțele și toate așteptările noastre, din absolut toate punctele de vedere. Triumful acestor manifestări ne arată încă o dată că avem un potențial artistic uriaș și un public care nu așteaptă altceva decât performanța excepțională.

I.P.S. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mariana Nicolesco este o binecuvântare a Domnului pentru națiunea româna.

Anna Blefari, Ambasadoarea Italiei la București
Am venit la Brăila atrasă de ecourile pe care le-au stârnit pretutindeni Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, concertele Marianei Nicolesco și Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le organizează în acest oraș legat de frumos prin valorile sale arhitecturale, prin trecutul său cultural și prin celebrarea artei cântului. Vin din țara care trăiește în cultul artei lirice, căreia de altfel i-a dat naștere, din țara în care s-a format și Mariana Nicolesco, înainte de a cuceri teatrele italiene și gloria universală. Cursurile de Măiestrie în arta cântului pe care ea le oferă talentelor excepționale pe care le-a descoperit în această pepinieră de voci care este România, precum și altor tineri veniți din atâtea orizonturi ale lumii, sunt un fapt cultural de o imensă semnificație.

Sorin Bottez, Ambasador al României (r)
Din nimic, Doamna Mariana Nicolesco a creat un fenomen care, nu mă sfiesc a spune, este cea mai prestigioasă ctitorie artistică a României de dupa revoluția din decembrie 1989.

Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg
Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare, creată de Mariana Nicolesco, e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată competiție, master class și adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică.

Alberto Triola, Teatro alla Scala, Milano
La Brăila, în zilele Concursului Darclée, totul e posibil: o întâlnire neașteptată, o surpriză, un mister. Lucrul cel mai extraordinar e că la fiecare pas te întâmpină surâsul cuiva care până ieri era doar o figură necunoscută și care azi e un nou prieten, și că de la o clipă la alta muzica revelează un nou talent care se dăruiește lumii, tuturor, fiecăruia dintre noi. Toate aceste momente, pe care le trăim cu gratitudinea celor care știu ce înseamnă un astfel de privilegiu, le datorăm misterului muzicii, care ne reunește din doi în doi ani în îmbrățișarea Brăilei, sub cerul ei plin de surprize, pe drumul galeș al Dunării, ce pare să poarte această muzică de departe, și din alte timpuri.
Seria de inițiative artistice, muzicale și culturale promovate timp de două săptamâni de Mariana Nicolesco a fost pur și simplu entuziasmantă. Concursul, cum nu se poate mai antrenant, triumfal. M-am întors întărit; există, așadar, în lumea muzicii posibilitatea de a se lucra cu pasiune, devotament, dragoste pentru teatru, pentru tineri, pentru voce!

Radu Gabrea, Regizor
Ceea ce a realizat Fundația Darclée și sufletul ei, Mariana Nicolesco, va intra în istoria culturii și artei române. Totul a fost extraordinar! O minune fără echivalent în lumea noastră de azi.

Marco Balderi, Dirijor, Florența, membru al Juriului Internațional
Patru sunt azi în lume marile concursuri internaționale de canto: Belvedere la Viena, Maria Callas la Atena, Luciano Pavarotti la Filadelfia si Hariclea Darclée la Brăila. Nici unul nu se poate compara cu ce a creat Mariana Nicolesco în acest încântător oraș.

Nicolae Herlea, Președintele Juriului Internațional
Generoasa primire pe care ne-o rezervă Brăila, formidabila și strălucitoarea personalitate a sopranei Mariana Nicolesco, frumusețea muzicii lui Bellini și Verdi, a creației atâtor mari compozitori cărora atâtea voci noi le-au dat o expresie vie în aceste zile de foc îmi dau certitudinea de a fi martor și părtaș al uneia dintre cele mai frumoase ctitorii ale Europei de azi.

Clauspeter Koscielny, Directorul revistei Orpheus, Berlin, membru al Juriului Internațional
Am trăit la Brăila zilele celui mai minunat, armonios și pasionant Concurs de Canto din viața noastră, așezat sub cupa Marianei Nicolesco, cea mai fascinantă Președintă care există. În totală admirație, și cu adevarată dragoste, rămân pentru totdeauna prietenul vostru cel mai devotat. Nu există vreun alt caz în care o Regină a cântului, cum este Mariana Nicolesco, să dorească și să reușească să transfere cu atâta dăruire unor tineri artiști măiestria interpretării și capacitatea de-a exprima trăirile personajelor la un nivel atât de ridicat.

Jacques Fournier, Critic muzical, Paris, membru al Juriului Internațional
În aceste clipe marcate de emoția Concertului de Gală al Laureaților, apogeu al prestigioasei lucrări a Marianei Nicolesco, mă gândesc cu câtă generozitate marea artistă le transmite acestora o parte din știința cântului, de care dispune ca nimeni altcineva, și din căldura strălucitoare a personalității sale. Ceea ce mi-a adus Brăila pe planul uman și spiritual e ca o nouă tinerețe.

Daniel Kotlinski, Profesor la Academia de Muzică din Gdansk, membru al Juriului Internațional
Aș vrea să vă felicit pentru acest concurs care, inițiat cu numai câțiva ani în urmă, a devenit un eveniment atât de important în viața muzicală din țara dumneavoastră și din lume, cu atâția tineri care doresc să ia parte la competiție, să facă muzică împreună cu voi, în țara voastră. Toți sunt întâmpinați cu aceeași deschidere de marele suflet al neobositei Mariana Nicolesco, oricând dispusă să fie alături de fiecare, să ajute, să dea un sfat amical.

Ioan Holender, Director General al Operei de Stat din Viena
Stimata Doamna Presedinte, draga Mariana, imi pare rau ca nu pot lipsi de la ultimele pregatiri dinaintea deschiderii stagiunii de la Viena pentru a veni la Braila, si-ti urez pe aceasta cale mult succes, tie si importantului concurs de care te ocupi cu atata entuziasm si cu atata daruire pentru tinerii artisti.

Ludovic Spiess, Director General al Operei Nationale din Bucuresti
In pragul inaugurarii grandiosului eveniment de la Braila, Concursul International de Canto Hariclea Darclée, va doresc din toata inima reusita deplina in binele artei si al tinerilor muzicieni interpreti, care maine vor fi vedete. Mult succes celor mai buni dintre cei mai buni. Sunt alaturi de voi cu inima si sufletul.

Dumitru Avakian, Critic muzical
Concursul și concertele festivaliere prilejuite de omagierea personalității Haricleei Darclée depășesc cu mult cadrul strict al competiției vocale imaginată inițial. Ceea ce este o ilustrare perfectă a dictonului potrivit căruia omul sfințește locul. Mariana Nicolesco, prin energia, imaginația, capacitatea de inducție, prin forța organizatorică, știe ce înseamnă să creezi un eveniment. Ferment al evenimentelor operistice pe cele mai importante scene ale lumii, ea perpetuează suflul genului vocal, dramatic, muzical, scenic la nivelul tinerei generații de artiști lirici. Prin ei, opera, ca gen, are șanse de a trăi în continuare.

Lorenzo Fratini, Dirijor de cor, Florenta
Adevaratele scoli de canto sunt din ce in ce mai rare in lume. Mariana Nicolesco perpetueaza aici intr-un mod cu adevarat miraculos marile traditii ale artei lirice, ale cantului.

René Seghers, Muzicolog, Amsterdam, autorul unui volum in pregatire despre Hariclea Darclée
Mariana, continua ca si pana acum aceasta lucrare absolut unica!
Braila a fost o inimaginabila, interesanta, provocatoare, de necrezut experienta, pe un fond de emotie, de continut, de fascinatie.

Anthony van der Heijden, Presedintele Bancii Ion Tiriac
Sa ne rugam Domnului ca una dintre aceste sperante sa devina o noua Hariclea Darclée sau o noua Mariana Nicolesco.

Sandu Mazor, Ambasadorul Israelului la București
Hariclea Darclée inseamna pentru mine trecutul si viitorul. Mariana Nicolesco inseamna prezentul si viitorul, depistarea noilor talente si incurajarea lor pentru o dezvoltare demna de renumele celor doua Dive. Impreuna cu sotia mea si cu multi prieteni anume veniti din Israel doresc sa-i multumesc Marianei Nicolesco pentru minunatele clipe al caror efect ne-a facut sa uitam pentru scurt timp ca viata e compusa si din momente mai putin fericite.

Marco Medved, Maestru acompaniator, Milano
Am venit in acest oras atat de primitor fara sa stiu prea multe despre cele ce aveam sa traiesc, dar cu o mare curiozitate. Dupa doua saptamani sunt alta persoana, cu alta implinire profesionala, si mai ales umana.

Alexandru Farcas, Directorul General al Operei Romane, Cluj-Napoca
Concursul Darclée se situeaza la cotele de interpretare cele mai inalte. Mai mult si mai bine ca in multe alte manifestari de acest gen, la Braila se poate asimila si consolida tot ce stim despre minunata arta a cantului. Ii datoram Marianei Nicolesco aceasta stare de mare bucurie si de comuniune. Marea Doamna a scenei lirice mondiale a stiut sa ne mobilizeze toate fortele pentru a trai astfel de momente.

Elena Zottoviceanu, Critic muzical
Nelipsita la toate editiile Darclée, am perceput acest Concurs si tot ce se petrece in jurul lui ca pe unul dintre cele mai frumoase evenimente artistice la care am asistat. Este un triumf al tineretii, al talentului si al generozitatii unei mari artiste care arde sa daruiasca generatiilor care vin ceva din harul sau. Multumim, Doamna Mariana Nicolesco.

Costin Tuchila, Critic muzical, Radio Romania
Concursul International de Canto Hariclea Darclée este pentru mine un extraordinar prilej de cunoastere a noilor talente, de verificare a propriilor intuitii, de incredere in destinul artei lirice in mileniul al treilea. O imensa bucurie sufleteasca pentru care toti cei care-l pastoresc merita, din toata inima, felicitari!

Oana Andra, Mezzosoprana, Marele Premiu Darclée 1995
Un eveniment cum nu am mai trait. O experienta minunata, de neuitat.

Ramona Eremia, Soprana, Marele Premiu Darclée 1997
Ati fost toti minunati, si ma bucur din tot sufletul ca am avut ocazia sa fim impreuna la aceasta editie a Concursului International de Canto Hariclea Darclée. Va multumesc si va felicit din tot sufletul.

Luca Pisaroni, Bas, Italia Premiul Special al Juriului, 1997
Imensa mea gratitudine pentru aceasta extraordinara artista care e Mariana Nicolesco. Prin arta, prin umanitatea sa, ea stie sa transmita cu o inegalabila eficacitate seva vitala a operei lirice. Nu voi uita vreodata tot ce am invatat de la Mariana Nicolesco. Multumesc din suflet, frumoasa Donna Elvira.

Tatiana Lisnic, Soprana, Republica Moldova, Premiul I, 1999
Trebuie sa marturisesc ca nu am stat niciodata zile intregi in teatru ca acum. Placerea sufleteasca ma face sa nu simt orele nedormite. Va multumesc din suflet pentru ca a fost posibil sa ma aflu aici alaturi de doamna Mariana Nicolesco, care ne arata calea spre perfectiune, alaturi de colegii si prietenii mei.

Nicoleta Ardelean, Soprana, Premiul III, 1999
Aceste zile au fost pentru mine extraordinare, m-am gasit, m-am pierdut si iar m-am regasit in muzica. Va multumesc din suflet, doamna Mariana Nicolesco, pentru tot ce ati facut pentru mine. N-am sa va uit niciodata.

Roxana Briban, Soprana, Marele Premiu Darclée 2001
Datorez Doamnei Mariana Nicolesco tot ce a devenit vocea mea in ultimii ani, si increderea in mine. Nu am cuvinte sa-i multumesc pentru dragostea pe care marea artista mi-a aratat-o, ca tuturor celor care i-au cerut sa-i indrume.

Camelia Clavac, Soprana, Premiul I (ex-aequo) 2001
Sunt prezenta la Concursul International de Canto Hariclea Darclée din 1997. Anul acesta, in sfarsit, dupa atatea emotii si atatea lucruri senzationale pe care le-am trait, s-a intamplat minunea si am luat Premiul I. Braila si increderea pe care mi-a dat-o Doamna Mariana Nicolesco in fortele mele inseamna pentru mine totul.

Francesco Meli, Tenor, Italia, Premiul I (ex-aequo) 2001
Imensa este emotia din aceasta seara, datorata tuturor celor care au stiut sa-mi dea incredere, afectiune si atata dragoste. Am venit in Romania pentru a participa la un concurs, si iata ca destinul a vrut sa cant, pentru prima data in viata, intr-o reprezentatie de neuitat cu opera la La Traviata.

Anna Mayilyan, Mezzosoprana, Armenia, Premiul Special al Juriului, 2001
Cum as putea sa nu va multumesc pentru aceasta atmosfera calda, atat de importanta pentru artistii chemati sa exploreze si sa exprime adancimile sufletului uman?

Octavian Vlaicu, Bas, Premiul Fundatiei Darclée 2001
Pentru acest minunat oras, pentru oamenii lui extraordinari, pentru cei care au facut posibila existenta acestui fantastic concurs in care toti au de castigat, toata dragostea mea, o parte din mine ramane aici pentru totdeauna.
Special pentru Diva Mariana Nicolesco, care mi-a schimbat in totalitate cursul vietii, cu infinit respect, admiratie si iubire pentru fantastica sa personalitate.

Iulia Merca, Mezzosoprana, Marele Premiu Darclée 2003
Doresc sa multumesc din inima tuturor celor care s-au straduit sa puna pe picioare aceasta competitie, si mai ales distinsei doamne Mariana Nicolesco, sufletul acestei adevarate manifestari artistice. E o zi foarte importanta pentru mine, steaua mea a stralucit mai tare in aceasta seara si doresc sa imi exprim imensa fericire si onoare de a ma afla aici in aceasta seara.

Mihaela Maxim, Soprana, Marele Premiu Darclée 2005
Nu mi-am inchipuit vreodata ca voi obtine intr-adevar Marele Premiu Darclée. Nu mi-am inchipuit nici o clipa ca un asemenea eveniment, o asemenea recunoastere ar fi putut mobiliza in mine energii si determinari pe care nu mi le cunosteam, si pe care ma bizui pentru a merge mai departe pe lungul drum spre inaltimile artei si spre a confirma increderea Marii Doamne a Cantului, Mariana Nicolesco, fara de care nu cred ca as fi ajuns pana aici.

Aurelia Florian, Soprana, Marele Premiu Darclée 2007, ex-equo
Participarea la Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclée e visul tuturor artistilor din generatia mea. A fi castigat aceasta competitie, asa cum mi s-a intamplat in acest an, imi pare de necrezut.

Georgeta Grigore, Soprana, Marele Premiu Darclée 2007, ex-equo
La inaltele standarde de exigenta si numai intr-o atmosfera ca aceasta, create de Mariana Nicolesco, un artist poate oferi tot ce are mai bun, deschizandu-si astfel orizontul unor noi incercari, unor noi performante.

Bogdan Mihai, Tenor, Premiul I 2007
Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclée sunt azi pietrele de hotar ale culturii romanesti, asa cum le-a stabilit de la bun inceput Mariana Nicolesco.

Cesar Sanchez, Tenor, Mexic, Premiul II 2007
Stimata Doamna Mariana Nicolesco, nu-mi vine sa cred ca cineva ca dumneavoastra poate fi o persoana atat de accesibila si sa se daruiasca astfel promovarii artistilor carora le impartaseste din arta sa.

Edith Borsos, Soprana, Marele Premiu Darclée, editia 2010
Cred ca ne putem considera norocosi cei care am participat vreodata la Festivalul si Concursul dedicat marii soprane Hariclea Darclée, unde de fiecare data avem parte de momente inaltatoare la toate concertele, de clipe de neuitat si importante invataminte acumulate la Master Classes. Toate aceste lucruri, oferite de aceeasi persoana: Mariana Nicolesco. Cu toate ca obtinerea unui premiu important aduce clipe de fericire, am retinut leitmotivul Maestrei Mariana Nicolesco, care ne atentioneaza ca "Gloria de azi nu garanteaza succesul de maine..." Multumesc Hariclea Darclée! Multumesc Mariana Nicolesco!

Alvaro Lozano Gutierrez, Bariton, Marele Premiu Darclée, editia 2010
Intalnindu-i pe membrii Juriului, personalitati experte in domeniul lor, si in primul rand pe Maestrul Herlea si pe Maestra Nicolesco, piloni ai istoriei universale a muzicii de opera, a insemnat pentru mine o fericita imprejurare, incurajandu-ma sa ma apropii prin studiu de speranta aproape imposibil de atins: perfectiunea artistica.

Adela Zaharia, Soprana, Marele Premiu Darclée, editia 2012
In aceasta seara am fost inca o data martora miracolului numit Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclée, seara care imi va ramane in minte dar mai ales in suflet. Va multumesc pentru onoarea ce mi-ati facut-o, pentru aripile ce mi le-ati daruit, intr-un moment crucial al vietii mele. Va multumesc, si la cat mai multe editii incununate de glorie!

Ioan Hotea, Tenor, Marele Premiu Darclée, editia 2015
Sarut mana Doamna mea!
Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclée mi-au adus o mare multumire si bucurie in suflet, atat pentru participarea intr-un concurs de un nivel foarte ridicat, foarte greu, cu atatia candidati de valoare si cu un prestigios juriu international, cat si prin castigarea Marelui Premiu Darclée. De asemenea a fost o experienta unica pentru mine interpretarea rolului Nemorino alaturi de o Adina care e iubita mea in viata de zi cu zi. Multa munca, daruire, iar rezultatele cred ca au fost pe masura. As dori sa-i multumesc din suflet Doamnei Mariana Nicolesco, fara de care nu ar fi fost posibil nimic din tot ceea ce s-a intamplat in aceste doua saptamani minunate petrecute la Braila. Cred ca absolut toti tinerii prezenti in concurs ii datoreaza o mare recunostinta pentru tot ce au invatat si ce au trait cu ajutorul dansei. Va pup si va imbratisez cu mare drag!
Al Dumneavoastra, Ionut

Adrian Dumitru, Tenor, Marele Premiu Darclée, editia 2015
Este o deosebita bucurie si onoare sa ma numar printre laureatii acestui extraordinar Festival si Concurs infiintat de Marea Doamna a Cantului, soprana Mariana Nicolesco, mentor si sprijin al atator generatii de tineri artisti, de a carei generoasa indrumare am beneficiat si eu.
Cu deosebita recunostinta.

Traian Basescu, Presedintele Romaniei
Gratie personalitatii extraordinare a sopranei Mariana Nicolesco, renumelui sau international si generozitatii sale profesionale si umane, Braila aduce, prin prezenta numelor sonore ale artei interpretative si prin inalta tinuta a tinerilor participanti la Concursul de Canto, un omagiu vibrant maestrei artei lirice Hariclea Darclée. Sunt bucuros ca in primul an al Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, alaturi de programul Sibiu - capitala culturala europeana si de Festivalul si Concursul International George Enescu, Braila celebreaza prin Concursul de Canto Hariclea Darclée dimensiunea europeana a culturii noastre.

Dieter Topp, Presedintele Forumului Cultural European,
ii confera Marianei Nicolesco "o mare voce a timpului nostru", distinctia Kulturpreis Europa - Medalia Europei "pentru meritele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor al tinerei generatii si pentru contributia sa la aducerea Romaniei in Europa si a Europei in Romania", distinctie pe care au primit-o in trecut personalitati de rangul fostului Presedinte al Germaniei, Johannes Rau.

Maestrul Radu Beligan,
dupa spectacolul dedicat Reginelor donizettiene: A fost o seara sublima, cum nu am mai trait pana acum.

Dr. Stephan Poen, Medic foniatru, Doctor in muzicologie, Ierusalim
S-a incheiat in magistral triumf o noua editie a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée, grandioasa lectie de omenie si de arta ce instituie o noua traditie sub binefacatoarea influenta a unor repere artistice de importanta Haricleei Darclée si a Marianei Nicolesco.

Victor Roncea, Jurnalist
in ziarul Ziua, publica pe o intreaga pagina articolul Mariana Nicolesco, Ambasadoarea Culturii Romane

Costin Popa, Critic muzical
Impactul cu arta renumitei soprane este bulversant, Mariana Nicolesco fascinează și seduce de la prima apariție pe scenă, tulburătoarea ei personalitate se intuiește și se lansează devorator odată cu emisia primului sunet. Forța de comunicare și de captivare a publicului este într-adevăr uriașă, dar nu rămâne un scop în sine, ca unică dimensiune atractivă și spectaculoasă, ci își trage esențele din stăpânirea la perfecție a stilisticii belcantiste (o rara avis a vocalității contemporane).
Prima audiţie naţională la Opera din Bucureşti a operei Parisina d'Este de Donizetti, cu laureați ai Concursului Darclée, este produsul distinsei soprane Mariana Nicolesco, ceea ce îi pune în lumină, odată în plus, multiplele calități cu care ne-a familiarizat în ultimii ani: cercetătoare în arhive de titluri rare, inspiratoare și promotoare de proiecte, autoare de casting, îndrumătoare de tehnică și stil de cânt, într-un cuvânt, sufletul oricărui demers liric de excepție, ce implică excelență.
Pornind de la tinerele talente descoperite sau forjate la Concursul Darclée sau la Cursurile de Măiestrie, ambele fondate de ea, marea artistă a reușit întotdeauna să canalizeze forțe și pasiuni în direcția infățișării către publicul meloman de momente cu adevărat memorabile. Prin tot ceea ce întreprinde Mariana Nicolesco se dovedește a fi un formidabil constructor de viață muzicală, preocupare ce împlinește o carieră ilustră desfășurată în cel mai onorant context mondial.

Andrei Plesu, Filosof si eseist
Mariana Nicolesco a revenit pe scenele românesti in 1991, dupa ce toata presa lumii o declarase, in repetate randuri, Prima Donna Assoluta, Regina della Scala, Signora del Belcanto, Diva Divina, "un monument al belcanto-ului", etc. La cate laude extaziate a capatat de-a lungul anilor, ar fi trebuit sa se sminteasca si sa se preschimbe in statuie (...). implinita artisticeste si omeneste, nu mai avea nimic de adaugat unei cariere stralucite si unei biografii compacte. Dar ceea ce ar fi putut fi o (simpla?) apoteoza a devenit un nou act fondator. Mariana Nicolesco a inaugurat in 1995 Concursul Darclée (...). Ceea ce nu pot face institutiile, scolile, statul, face un singur om, mobilizand, e drept, resurse personale iesite din comun: resurse de talent, de marinimie, de prestigiu, de credibilitate, greu de gasit pe "piata" curenta. Aceasta este solutia Mariana Nicolesco. in Romania exista - inca - "voci" literare, filosofice, teologice, matematice, pe care nu le aude nimeni. Ceea ce lipseste, pentru fiecare domeniu in parte, este vectorul Mariana Nicolesco.

Iulian Ene, Student
In numele multor braileni care acum muncesc, unii in tara, altii in afara tarii, tin sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru cultura, arta, muzica, pentru tara noastra, pentru orasul nostru si, nu in ultimul rand, pentru soprana care a incantat intreaga lume, Hariclea Darclée. Totdeauna veti ramane in inimile noastre! Doamna Mariana Nicolesco, noi va iubim! Pentru noi sunteti speranta viitorului nostru. Prin Dumneavoastra noi vom continua sa credem intr-o Romanie frumoasa! Sa traiti multi ani fericiti si sa ne incantati totdeauna cu prezenta Dumneavoastra! Sunteti una dintre minunile Romaniei!

Zoltan Nagy, Bas-bariton
Stimata Doamna Mariana Nicolesco,
Asa cum v-am promis la telefon, va trimit cele doua imagini cu Dumneavoastra pe care le-am facut la Hamburgische Staatsoper. M-am bucurat mult cand am vazut aceste fotografii si trebuie sa spun ca ele au fost ca o inspiratie pentru mine inainte de-a intra in scena. Era debutul meu la Hamburg, in Haraschta din Das Schlaue Füchslein de Janacek, si s-a lasat cu un triumf. Mi-am amintit atunci de prima noastra intalnire, de clipele petrecute impreuna la Concursul si Festivalului Darclée, la Concursul de Lied de la Brasov, la Cursurile de Maiestrie Artistica, si la zecile de concerte din tara, de la Palermo sau Lausanne. Ce amintiri placute! Chiar cu unele momente mai grele, pentru mine a fost cea mai importanta perioada de formare artistica. Primii pasi i-am facut sub indrumarea Dumneavoastra: severa dar iubitoare, atenta, indrazneata, euforica... am simtit ca sunt legat de ceva, in timp ce poate la Cluj n-as fi avut o asemenea sansa. Ati recunoscut talentul si vointa mea de munca, stiam prea putine pe atunci... insa m-ati motivat si inspirat enorm. Am dovedit tuturor ca pot realiza multe... imi amintesc de repetitia aceea, la Ateneul Roman, care se prelungise dincolo de miezul noptii, in sala mica. M-ati certat teribil, nu vorbeam limba italiana. Eram in "tilt", vorba Dumneavoastra. Am lucrat aproape 45 de minute doar recitativul dinaintea ariei lui Don Basilio La Calunnia, rol care a devenit emblematic pentru mine. V-am promis atunci ca intr-o zi... vom comunica in trei limbi straine... si eccomi, le-am invatat pe toate. Oriunde cant in lume, oricine imi asculta inregistrarile, ma felicita pentru dictia extraordinara in toate limbile. Ne cunoastem de aproape 12 ani, si eu tin minte totul, ca si Dumneavoastra, insa tin minte mai ales tot ceea ce m-ati invatat, tot ceea ce mi-ati oferit si tot ceea ce ati facut pentru mine, pentru noi, pentru cateva generatii. Eu va admir si va iubesc.
Ma bucur ca voi avea ocazia de a canta din nou pentru publicul brailean. Sunt fericit sa contribui cu talentul meu, si cu ceea ce am invatat, la celebrarea a 20 de ani de existenta a Festivalului si Concursului Darclée, eveniment unic in lume. Cu drag, Zoli

Irina Bokova, Director General UNESCO
Draga Mariana,
Tin sa exprim prin aceste randuri marea bucurie prilejuita de revederea noastra la Sediul UNESCO in zilele de 30 iunie si 1 iulie, cu ocazia Reuniunii anuale a Ambasadorilor Onorifici si de Bunavointa.
Aceasta reuniune s-a dovedit a fi si de aceasta data o marturie graitoare a cooperarii fructuoase pe care UNESCO o intretine cu ambasadorii sai.
De aceea, as vrea sa exprim aici, din nou, gratitudinea mea pentru angajamentul Dumneavoastra personal in favoarea tinerilor artisti si sa va prezint sincerele mele felicitari pentru implicarea si sprijinul continuu acordat Concursului International de Canto Hariclea Darclée pe care l-ati creat in 1995.
Am placerea, totodata, de-a acorda Patronajul UNESCO acestei prestigioase manifestari care, in 2015, va celebra 20 de ani de activitate.
Reinnoind urarile mele de succes, si multumindu-va pentru promovarea valorilor si idealurilor UNESCO, va rog sa primiti, Doamna, asigurarea distinsei si cordialei mele consideratii.

Fragment din scrisoarea Directorului General UNESCO, Doamna Irina Bokova, adresata la 8 august 2014 Doamnei Mariana Nicolesco, confirmand acordarea patronajului UNESCO Concursului International de Canto Hariclea Darclée, decisa in Reuniunea de la Paris din 1 iulie 2014.

Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii
Cu prilejul Editiei Jubiliare 2015 a Concursului International de Canto Hariclea Darclée, Braila, 28 iulie - 9 august
Diploma de Excelenta
Se acorda Sopranei Mariana Nicolesco, pentru cei 20 de ani de Triumf si Glorie a Artei Cantului in Teatrul Rally, in care - prin bucuria misiunii implinite de transmitere catre mai mult de 2500 de tinere talente din 50 de tari si 5 continente, a marilor taine si traditii ale muzicii de opera - a adus o contributie incomparabila si unica la onorarea memoriei legendarei sale predecesoare Hariclea Darclée.

Flavio Trevisan, Regizor si Eugenio Girardi, Scenograf
Dragii mei Mariana si Radu,
De-abia ne-am intors si suntem deja cuprinsi de nostalgie, ne e dor de voi. A fost o experienta atat de frumoasa, si care ne-a imbogatit atat de mult! Voi, ca intotdeauna, ati fost minunati, gazde superbe ale acestei manifestari, unica in felul ei. Totul a fost de un nivel atat de inalt si trebuie sa stiti ca de fapt, cu tot angajamentul nostru, a atentiei permanente si a seninatatii in apreciere, am regretat ori de cate ori un artist sau altul nu a trecut in etapa urmatoare a competitiei.
Un simplu multumesc nu poate exprima bucuria pe care am trait-o regasindu-va si petrecand impreuna cu voi aceste zile care, din pacate, au trecut atat de repede. Mariana, cu personalitatea ta fascinanta, cu eleganta si inteligenta ta ai obtinut un consens unanim si am vazut cu totii cat de mult publicul te iubeste si te stimeaza.
Inca o data multumiri pentru ziua splendida petrecuta pe Dunare, in amintirea careia iti trimit doua fotografii in care aparem impreuna. Multumiri lui Radu, personalitate de vasta cultura si de o clasa inegalabila, pentru incantatoarele discutii cu care ne-a rasfatat. Va acoperim de sarutari si de atata dragoste - asa cum ne-ati aratat si voi noua.
Cu afectiunea lui Flavio si Eugenio

Liana Sega, Jurnalista
Am postat pe Facebook un mesaj, fiindca trebuie sa afle toata lumea minunea care s-a repetat la Braila multumita Divei Divine. A fost o incantare sa fiu martora celor doua evenimente care au incheiat editia jubiliara 2015. Am plecat mai bogata, mai frumoasa si mai indragostita ca niciodata de Hariclea Darclée si de intruchiparea acesteia, Doamna Artei Cantului, Mariana Nicolesco. Doua seri magice, care i-au vrajit pe toti martorii splendorilor nascute ca prin farmec - la un semn al exceptionalei artiste. Astept cu enorma emotie editia urmatoare a Festivalului si Concursului International Hariclea Darclée.
Cu mult drag, Liana

Eseistul Sever Voinescu scrie in Evenimentul Zilei: Mariana Nicolesco, liedul romanesc si dorul: «Nu de mult, a avut loc editia 2016 a Festivalului si Concursului National al Liedului Romanesc. Cu acest Festival, Mariana Nicolesco nu doar ca pune in evidenta arta liedului in general, dar se concentreaza pe liedul romanesc. Nimeni nu face ceva macar comparabil in Romania, dupa cunostinta mea. Ispravile culturale ale doamnei Mariana Nicolesco, reintoarsa in viata artistica din Romania acum 25 de ani, dupa o stralucita cariera internationala, sunt impresionante. Acum trei ani, dupa ce asistasem la editia 2013 a Festivalului, tot in acest colt de pagina, scriam: "Adevarul este ca, de multi ani, Mariana Nicolesco ctitoreste cultura in raspar cu timpul - uneori chiar in ciuda lui. Contrazicand intelepciunea populara care spune ca trebuie sa te dai cu vremurile, Mariana Nicolesco are forta sa le transceada. Mariana Nicolesco construieste cand timpul este al distrugerii, crede cand timpul este al dezabuzarii si asuma cand timpul este al abandonului. Mariana Nicolesco pariaza pe implicare si pe consecventa. Castiga splendid, de fiecare data, aratandu-ne ca nimic nu se poate opune curajului, talentului si perseverentei. Mariana Nicolesco ne dovedeste, cu gratie si seriozitate, cu umor si rafinata inteligenta, ca niciodata conjunctura nu bate arta. Mariana Nicolesco a asumat o inalta misiune in cultura romana si o indeplineste admirabil". Perfect valabil si azi. Vocatia de constructor cultural a Marianei Nicolesco o egaleaza pe cea de soprana dramatica, care a facut-o cunoscuta lumii. Un act de generozitate magnifica, un act dintre cele care tin in picioare o cultura nationala!»

Matei Varga, Pianist
Nu cred ca exista bucurie mai mare si mai profunda decat aceea de a reveni la Braila, in fata unui public canicular si in teatrul care a gazduit atatea momente unice, pentru a servi Muzica alaturi de incomparabila Maestra Mariana Nicolesco si pentru a le aduce omagiu Haricleei Darclée si lui Dinu Lipatti. Multumesc tuturor pentru o seara de neuitat!
3 august 2017

Ludmilla Miranda Bauerfeldt, Soprana, Brazilia, Marele Premiu Darclée (ex aequo) 2017
Multumiri infinite pentru generozitate, pentru a fi crezut in mine, sunteti dintotdeauna un model. Va iubesc. Va imbratisez.

Florentina Soare, Mezzosoprană, Marele Premiu Darclée (ex aequo) 2017
E de nedescris bucuria şi mulţumirea mea faţă de Doamna Mariana Nicolesco pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, dându-mi această onoare şi responsabilitate în acelaşi timp prin înmânarea acestui premiu. Este cea mai mare realizare în momentul de faţă, cel mai frumos vis care mi s-ar fi putut împlini.

Alexander Grassauer, Bas-Bariton, Austria, Premiul I 2017
A fost o experienta extraordinara, pe care o voi pastra pentru totdeauna in inima mea.

Alexandru Constantin, Bariton, Premiul Special al Juriului 2017
Doamna Mariana Nicolesco este cel mai minunat dar pe care Dumnezeu l-a facut poporului roman.

Silvia Micu, Soprana, Premiul I 2015
Va iubesc din suflet si va multumesc pentru sustinerea si indrumarea pe care mi le-ati oferit in toti acesti ani. Va voi purta in suflet toata viata. Va imbratisez cu mare, mare drag.
august 2017

Ioan Augustin Hotea, Tenor, Marele Premiu Darclée 2015
Draga Doamna Mariana Nicolesco, va sunt foarte recunoscator pentru sustinerea pe care mi-ati acordat-o de-a lungul anilor, pentru invataturile nepretuite pe care mi le-ati daruit. Am crescut si m-am maturizat sub aripa Dumneavoastra. Ceea ce faceti e de mare folos pentru noi toti, tineri cantareti, si nu numai. Va admir din tot sufletul si sper sa va dea Dumnezeu puterea sa continuati sa ne promovati si sa daruiti in continuare publicului momente de magie muzicala.
august 2017

Ana-Camelia Stefanescu, Soprana, Marele Premiu Darclée 1995
Scumpa Doamna Mariana Nicolesco, toata iubirea ce ne-o daruiti se transfera in vocile noastre. Multumesc din suflet pentru dragostea ce ne-ati pastrat-o in suflet in acesti 22 de ani. Parca ne-am fi despartit ieri! Sa fiti rasplatita dupa generozitatea si inima Dumneavoastra gigantica! Va iubim si multumim.
august 2017

Oana Andra, Mezzosoprana, Marele Premiu Darclée 1995
Editie de editie sunt tot mai fericita si onorata ca invitata a acestui Festival care este Piatra Fundamentala a Frumosului, a Culturii si a Excelentei intr-o lume care trebuie sa-si deschida ochii si sa-si regaseasca Adevaratele Valori. Multumesc Maestrei Mariana Nicolesco. Ii urez din tot sufletul Sanatate, Amor si Glorie!
august 2017

Lucian Sabados Directorul Teatrului Maria Filotti
Mare Sarbatoare a Muzicii, a Culturii, a Valorii, a Spiritului Inalt! Felicitari si Omagiu Marii Artiste Mariana Nicolesco care intretine flacara Artei Autentice. Cu bucuria de a contribui modest la acest mare Festival.
august 2017

Calin Zamfirescu, Avocat, Presedinte de Onoare al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
Felicitari si recunostinta pentru admirabilul tau dar, oferit an de an Artei, cu atata entuziasm si altruism!
Nu suntem decat ceea ce lasam in urma noastra iar tu ai reusit cu naturaletea si simplitatea unui creator, sa ingemanezi gloria si posteritatea dand incredere, speranta si un strop de vraja tinerelor destine pe care le plamadesti.
Te imbratiseaza, Adriana si Calin

Marco Balderi, Dirijor, Italia
Am avut acum, pentru prima oara, privilegiul de-a asista la Cursurile de Maiestrie Artistica ale Marianei Nicolesco. Si pot spune cu certitudine ca aceste Master Classes sunt cele mai originale si mai fantastice din cate exista pe lume, ele reunind in mod genial mijloacele prin care se poate distinge un adevarat artist liric: tehnica vocala, creativitatea artistica, prezenta scenica, profunda cunoastere a repertoriului, capacitatea de improvizare, umorul, umilitatea si transparenta, odata cu puternica personalitate! Toate acestea in slujba MUZICII! Mariana e intruchiparea magistrala a acestor calitati, avand si harul de-a le transmite tinerilor de pretutindeni, care vor ramane pentru totdeauna recunoscatori inspiratoarei lor!
7 august 2018

Paolo Isotta, Muzicolog italian, comenteaza in volumul Altri canti di Marte inregistrarea operei La Traviata de Verdi, publicata in America in seria Historical Performances: "Mariana Nicolesco era extrem de tanara si la prima interpretare a capodoperei: si e vorba de una dintre cele mai frumoase Traviate pe care le-am ascultat vreodata: timbrul pur, tehnica de canto perfecta, stapanirea coloraturii, ba mai mult a pianissimului, articularea sculptata a cuvantului italian, transfigurarea lirica; toate acestea aseaza cu demnitate Traviata Marianei alaturi de cele interpretate de Claudia Muzio, de Magda Olivero, de Maria Callas, de Renata Tebaldi. Miraculoasa, de asemenea, interpretarea de catre Mariana a operei Beatrice di Tenda de Bellini".
"Una dintre cele mai prestigioase Competitii din lume" - in articolul din Corriere della Sera intitulat Constantin Brancusi, George Enescu, Mariana Nicolesco sau Cultul unei tari pentru Gloriile sale.

Sebastian Balaj, Bariton, Participant la Cursurile de Măiestrie Artistică oferite în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée
Această perioadă în care s-au redifuzat la TVR evenimentele pe care le reprezintă Cursurile Master Classes de la Brăila, respectiv Gala Concursului de Lied Românesc, a fost un adevărat regal. A fost ca o clipă de respiro, în care timpul a stat în loc, în care dat fiind tot ceea ce faceți pentru noi, am uitat de grija cotidiană care ne împresoară astăzi, poate mai mult decât. Și ori de câte ori telefonul suna, apropiații nu-mi vorbeau despre virusul care tulbură întreaga planetă, ci despre faptul că m-au văzut alături de dumneavoastră.
Doresc să vă mulțumesc în numele tuturor celor care au urmărit acest adevărat maraton liric, pentru că ne-ați oferit aceste momente de cultură, care au fost pentru noi, adevărate guri de aer curat, care ne ajută să mergem mai departe, care ne învață ca prin muzică toți, participanți, spectatori și telespectatori, să trăim și să ne bucurăm de viață în esența ei, în profunzime.
Vă iubim și vă prețuim nespus, dragă Doamnă Mariana Nicolesco, pentru tot binele pe care îl faceți pentru muzica românească, pentru tinerii artiști români și străini, pe care îi inspirați prin exemplul personal, prin bucuria de a sta alături de dumneavoastră, dându-ne încredere, împărtășindu-ne cunoștințele dumneavoastră odată cu dragostea pentru personalitatea emblematică a Haricleei Darclée.
Ne oferiți un sprijin enorm, modelându-ne ca oameni în primul rând și apoi ca artiști, iar noi sperăm să vă facem mândră oriunde suntem și oriunde vom fi, noi, cei 25 de ani de tineri, care am avut onoarea și privilegiul de a păși pe aceeași scenă cu dumneavoastră, în teatrul din Brăila. Eu, Alexandra și, sunt convins că alături de noi miile de tineri de pretutindeni pe care i-ați îndrumat și format, rugăm pe Bunul și Milostivul Dumnezeu să vă dea ani plini de bucurii și sănătate, noi, micile făclii care ieșind din mâna dumneavoastră, luminăm din lumina unui adevărat far al culturii românești, de pe malul Dunării.