SUB INALTUL PATRONAJ UNESCO

Concursul International de Canto

 

Mariana Nicolesco

Presedinte al Fundatiei Darclée
Presedintele Juriului

Soprana Mariana Nicolesco e aclamata pe cele mai renumite scene ale lumii, incepand cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat in premiera mondiala a operei La Vera Storia de Luciano Berio, si unde apare apoi in numeroase noi puneri in scena, recitaluri si concerte, ca si la Metropolitan Opera din New York, la München, Viena, Paris, Chicago, Hamburg, San Francisco, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florenta, Venetia, Parma, Torino, Palermo, Bologna, Trieste, Strasburg, Dresda, Tokio, Berlin, Monte Carlo, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, Los Angeles, New Orleans, Toronto, Pretoria, Caracas, Rio de Janeiro la Festivalul de la Salzburg si la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Maggio Musicale Fiorentino, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals in Puerto Rico. Ea straluceste in spectacole semnate de Luchino Visconti, Giorgio Strehler, Patrice Chéreau, Luca Ronconi, Jean-Pierre Ponnelle, Franco Zeffirelli, Pier Luigi Pizzi, Jonathan Miller, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Peter Maag, Giuseppe Patané, Daniel Barenboim, Gennady Rozhdestvensky, Alberto Zedda, Colin Davis, Georges Prêtre, si cucereste publicul prestigioaselor sali de concert Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall la Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein la Viena, la Salle Pleyel din Paris, Marea Sala a Conservatorului din Moscova.

Personalitate iesita din comun, Mariana Nicolesco a captivat dintotdeauna publicul de pretutindeni, de la prima sa aparitie in rolul Violettei din La Traviata dirijata de Thomas Schippers si pusa in scena de Gian Carlo Menotti la Florenta. Ea avea sa interpreteze acest rol de peste doua sute de ori. Alte culmi ale repertoriului sau verdian sunt Gilda in Rigoletto, Leonora in Il Trovatore, Desdemona in Otello, Amelia in Simon Boccanegra, opera inregistrata de asemenea pe CD.

Principalele sale roluri mozartiene sunt Donna Elvira in Don Giovanni, cu Sawallisch la München si cu Muti la Scala, Cinna in Lucio Silla in regia lui Chéreau tot la Scala, Vitellia in La Clemenza di Tito cu Maag la Bologna, Elettra in Idomeneo cu Ozawa la Tokyo si Salzburg.

La Teatrul alla Scala, Mariana Nicolesco a participat la renasterea repertoriului baroc, cu L'Orfeo de Luigi Rossi si Fetonte de Niccolò Jommelli, in regia lui Luca Ronconi, impunandu-se in belcanto ca soprana drammatico d'agilità, cu interpretarea operei Beatrice di Tenda de Bellini la Teatrul La Fenice din Venetia. Inregistrarea pe CD a acestei opere este considerata o piatra de hotar in discografia belliniana, alaturi de Maria di Rohan de Donizetti, de asemenea inregistrata pe CD, Elizabeta I in Roberto Devereux, Anna Bolena, Maria Stuarda de acelasi compozitor, si de recitalurile sale la Teatrul alla Scala, Carnegie Hall sau Marea Sala a Conservatorului din Moscova.

Mariana Nicolesco a interpretat in premiera mondiala si inregistrat pe CD cantatele Gli Amori di Teolinda de Meyerbeer, precum si Alyssa si Alcyone de Ravel. Ea a inregistrat de asemenea pe CD Le Nozze di Figaro de Mozart si La Rondine, interpretand cu mare succes rolurile Liu din Turandot si Mimi din La Boheme, tot de Puccini sau Nedda din Pagliacci de Leoncavallo.

La invitatia Papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia primului Concert de Craciun in Vatican, transmis in Mondovisione, Mariana Nicolesco a cantat vechile colinde romanesti, ascultate de un miliard de oameni.

A interpretat in premiera mondiala, sub bagheta lui Lorin Maazel, Seven Gates of Jerusalem, capodopera lui Krzysztof Penderecki dedicata celor 3000 de ani ai Orasului Sfant, partea sopranei fiind compusa pentru vocea sa.

Mariana Nicolesco a terminat Scoala de Muzica din Brasov cu Concertul pentru vioara de Bruch, s-a inscris la Sectia Canto a Conservatorului din Cluj si a dobandit prin concurs o bursa de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrand apoi cu Rodolfo Celletti si cu Elisabeth Schwarzkopf. Castiga Concursul International Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiana RAI, incepand o remarcabila cariera internationala.

Mariana Nicolesco apare in 1991 pentru prima data in fata publicului din tara natala, la Ateneul Roman din Bucuresti, si ofera ulterior, in fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu, intre altele celebrand in 1993 cei 125 de ani si in 1998 cei 130 de ani ai acesteia.

Revenind in Romania, Mariana Nicolesco si-a pus toate eforturile in slujba tinerilor artisti de mare talent. Peste zece mii de persoane o intampina la Braila la fiecare dintre concertele sale menite sa sustina Concursul International de Canto Hariclea Darclée pe care l-a creat, al carui suflet este, si care onoreaza memoria primei interprete a operei Tosca de Puccini, nascuta in orasul de la Dunarea de Jos.

In anii dintre o editie si alta a Competitiei, Mariana Nicolesco ofera laureatilor acesteia Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes.

Presedinta Fundatiei Darclée si a Concursului International de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte pana acum peste 2700 de tineri artisti din Romania si alte 50 de tari din 5 continente, concurs pe care l-a situat de la bun inceput la nivelul celor mai importante manifestari de acest gen din lume, ea a izbutit sa faca in asa fel ca publicul sau, entuziast si numeros, sa fie nelipsit in prezent si de la concertele tinerilor artisti, carora nu ezita sa li se alature, si care au stralucit in reprezentatiile dedicate muzicii lui Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi sau Puccini.

Mariana Nicolesco a creat la New York The Romanian Atheneum International Foundation si la Bucuresti Fundatia Internationala Ateneul Roman, organizatii non-profit ce sunt menite sa sprijine perpetuarea vechilor traditii culturale ale tarii si au contribuit la restaurarea Ateneului Roman, construit in 1888, la restaurarea orgii cu piese comandate la Ludwigsburg fabricantului acesteia, si au donat un mare pian de concert Steinway.

O selectie a inregistrarilor live din concertele si recitalurile pe care le-a sustinut in tara natala a fost publicata intr-un album de 3 CD-uri, sub titlul Mariana Nicolesco in Romania. Ulterior a fost editata seria de 3 DVD-uri Mariana Nicolesco de pe scenele lumii in Romania.

Mariana Nicolesco obtine primul titlu stiintific de Doctor in Arta din Romania, cu o teza despre Belcanto. Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj, Profesor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Profesor Universitar, Doctor Honoris Causa al Universitatii Transilvania din Brasov, membru in Comitetul de Onoare al Fundatiei Internationale Yehudi Menuhin, Membra de Onoare a Academiei Internationale Mihai Eminescu Mariana Nicolesco este, de asemenea, Membra de Onoare a Academiei Romane. Cetatean de Onoare al Bucurestiului, Clujului, Brailei si Brasovului.

I-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Guvernul Frantei i-a acordat titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor. A primit Medalia UNESCO pentru Merite Artistice. Comandor al Ordinului Steaua Solidaritatii Italiene.

Mariana Nicolesco a organizat in 2003 la Brasov Primul Festival si Concurs National al Liedului Romanesc, precum si Gran Gala UNESCO-UNICEF Romania la Venetia, manifestare salutata de presa italiana cu titluri ca Splendorile Romaniei. Ea a fost desemnata de revista Capital Numarul Unu in topul femeilor de succes din Romania.

La implinirea a 150 de ani de la premiera absoluta a operei La Traviata de Verdi a fost sarbatorita in America ca mare interpreta a rolului Violettei Valéry, impreuna cu Virginia Zeani. Cu acea ocazie prezinta un spectacol cu opera verdiana in interpretarea tinerilor artisti romani laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclée.

Un studiu arata ca, in lunga istorie a Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a aparut in cele mai multe premiere absolute.

Ea a fost proclamata la Berlin Muzicianul Anului pentru performantele sale exceptionale in arta cantului si pentru tot ce face in favoarea tinerei generatii: O mare voce pentru renasterea culturii.

In 2005, cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la trecerea in eternitate a marelui compozitor roman George Enescu, Mariana Nicolesco prezinta in cadrul Anului International George Enescu celebrat de UNESCO, in premiera mondiala, integrala liedurilor compuse de acesta, in interpretarea laureatilor Concursului National al Liedului Romanesc pe care l-a creat la Brasov. Ca urmare a succesului obtinut, Mariana Nicolesco si tinerii sai prieteni au fost invitati sa prezinte aceste capodopere in Concerte Extraordinare la Expozitia Universala de la Aichi in Japonia, apoi la Nagoya si Tokio, la Praga, Paris, Roma si New York. Ecouri exceptionale n-au intarziat sa apara in presa muzicala internationala, de la Orpheus din Berlin la Amadeus de la Milano.

In acelasi an primeste titlul de Artist UNESCO pentru Pace "in semn de recunoastere a angajamentului sau in favoarea mostenirii muzicale, a creatiei artistice, a dialogului intre culturi si a contributiei sale la promovarea idealurilor Organizatiei". Ea este Ambasador Onorific UNESCO.

Membra a Juriului Concursului International Schubert si Modernitatea organizat de Universitatea de Muzica si Arte din Graz, Austria.

In cadrul Anului International Mozart 2006 ofera la Opera si la Conservatorul din Lausanne o serie de Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes, unor studenti si tineri artisti din Elvetia, Italia, Franta, Argentina, Anglia si Romania.

In ianuarie 2007 primeste la Palermo Medalia Siciliei cu prilejul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, prezentand in Chiesa del Gesu un concert la care a invitat mai multe remarcabile talente din tara natala.

Inaugureaza Cursurile Master Classes ale Academiei Internationale de Canto din cadrul Universitatii din Cardiff.

Apare pe coperta editiei noiembrie-decembrie 2007 a revistei Orpheus din Berlin care titreaza: "Mariana Nicolesco - Europa canta cu noi". Revista dedica un amplu articol Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée.

Tot in anul 2007, in cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana, are loc Concertul - Master Class Mariana Nicolesco cu laureatii Concursului International de Canto Hariclea Darclée. Cu aceasta ocazie Mariana Nicolesco, "O mare voce a timpului nostru", primeste din mainile Presedintelui Forumului Cultural European prestigiosul Premiu Special Kultur Preis Europa - Medalia Europei, "pentru performantele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor si formator al tinerei generatii si pentru rolul exceptional, incununat de succes, pe care-l asuma in relatia Romaniei cu Europa si a Europei cu Romania".

Februarie 2008: Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ii remite sopranei Mariana Nicolesco Diploma de Onoare a Fundatiei Internationale Omenia, "pentru crearea in Romania a unei scoli de canto de cel mai inalt nivel european, pentru actele sale umanitare, pentru promovarea tolerantei si reconcilierii". Evenimentul a avut loc in cadrul unui Concert Extraordinar cu laureatii Concursului International de Canto Hariclea Darclée prezentat de Mariana Nicolesco la Ateneul Roman din Bucuresti.

In 2009 la Opera Nationala Bucuresti au loc premierele absolute pentru România cu Parisina d'Este si cu Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, reprezentatii coordonate de Mariana Nicolesco si primite in triumf, ca si in Salonul de Muzica al Castelului Peles din Sinaia si in cadrul Festivalului Darclée. Toti tinerii artisti s-au dovedit remarcabili, incepând cu interpretii rolurilor principale, laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclée.

2010: Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Class in Arta Liedului, sub indrumarea sopranei Mariana Nicolesco, in cadrul carora tinerii interpreti au lucrat direct cu maestri ai liedului romanesc, serile fiind consacrate, ca de obicei, Recitalurilor de Lied.

Editia jubiliara 2010, marcând 150 de ani de la nasterea Haricleei Darclée, editie ce a coincis cu implinirea a 15 ani de la crearea Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée, a insemnat o adevarata apoteoza, cu 187 de concurenti inscrisi din 27 de tari.

In cadrul Cursurilor de Maiestrie Artistica din 2011, continuand importanta traditie de aprofundare a trairilor exprimate de vocea umana prin arta cantului, Dr. Stephan Poen a conferentiat pe tema interpretarilor sopranei Mariana Nicolesco la Teatrul alla Scala din Milano si la RAI Roma a creatiilor lui Franz Liszt, la aniversarea a 200 de ani de la nastere, si ale lui Gustav Mahler la 100 de ani de la trecerea sa in eternitate, conferinta urmata de un Recital al tinerilor artisti.

La finele Galei Laureatilor Concursului International de Canto Hariclea Darclée 2012 renumitul regizor italian de opera Flavio Trevisan i-a oferit sopranei Mariana Nicolesco un dar de o inestimabila valoare istorica si afectiva: diadema purtata de Hariclea Darclée la premiera mondiala a operei Tosca de Puccini la Teatrul Costanzi de la Roma in ianuarie 1900 si apoi de Maria Callas pe scena Teatrului Carlo Felice din Genova in martie 1954. Callas i-a daruit-o tanarului ei prieten, viitorul Maestru Flavio Trevisan, care afirma la Braila, in aplauzele si lacrimile publicului: «Nimic mai legitim ca aceasta coroana, ce a apartinut candva Reginei Hariclea Darclée, apoi Reginei Maria Callas, sa revina azi Reginei Mariana Nicolesco».

La Reuniunea Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris, in 2014, Mariana Nicolesco a obtinut pentru manifestarile Darclée Inaltul Patronaj UNESCO, drept recunoastere a valorii acestora ca parte a patrimoniului mondial al culturii.

In acelasi an e Membra a Juriului Concursului International de Canto al Chinei, la care au luat parte 430 de concurenti din 41 de tari.

Principiile fundamentale, riguros respectate de la prima editie, din 1995, si pana la Editia Jubiliara din 2015, situeaza Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee ca si Cursurile de Maiestrie Artistica pe un loc fara egal in lume, dupa cum scria recent si prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera in articolul prilejuit de evenimentele inchinate Haricleei Darclée - prima Tosca, intitulat Constantin Brancusi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei tari pentru Gloriile sale, si dupa cum reiese din nenumarate marturii exprimate de-a lungul timpului si confirmate de statutul exceptional care le-a fost acordat pentru contributia la patrimoniul mondial al culturii, prin asezarea lor sub Inaltul Patronaj UNESCO.

In 2017 Mariana Nicolesco a fost invitata la Universitatea din Shenzhen sa ofere Master Classes tinerilor artisti chinezi pe tema relatiei Maestri – Discipoli.

În 2018, Academia de Arte din Chisinau i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Cu aceasta ocazie, Mariana Nicolesco a pronuntat o disertatie memorabila pe tema: "Celebram Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacra a Cantului".

Tot în 2018 este aleasa, la Paris, Membra a Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere.

 

Mariana Nicolesco Mariana Nicolesco Mariana Nicolesco
Mariana Nicolesco
Elettra in Idomeneo de Mozart
Festivalul de la Salzburg
Mariana Nicolesco
Nedda in I Pagliacci de Leoncavallo
Metropolitan Opera, New York
Mariana Nicolesco
Regina Climene in Fetonte de Jommelli
Teatrul alla Scala, Milano