Mariana Nicolesco
Președinte al Fundației Darclée
Președintele Juriului
Soprana Mariana Nicolesco e aclamată pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio, și unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri și concerte, ca și la Metropolitan Opera din New York, la München, Viena, Paris, Chicago, Hamburg, San Francisco, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florența, Veneția, Parma, Torino, Palermo, Bologna, Trieste, Strasbourg, Bruxelles, Dresda, Tokyo, Nagoya, Osaka, Berlin, Monte Carlo, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, Los Angeles, New Orleans, Toronto, Pretoria, Caracas, Rio de Janeiro la Festivalul de la Salzburg si la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Maggio Musicale Fiorentino, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals in Puerto Rico. Ea strălucește în spectacole semnate de Luchino Visconti, Giorgio Strehler, Patrice Chéreau, Luca Ronconi, Jean-Pierre Ponnelle, Franco Zeffirelli, Pier Luigi Pizzi, Jérôme Savary, Margarita Wallmann, Jonathan Miller, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Peter Maag, Giuseppe Patané, Daniel Barenboim, Gennady Rozhdestvensky, Alberto Zedda, Colin Davis, Georges Prêtre, și cucerește publicul prestigioaselor săli de concert Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall la Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein la Viena, la Salle Pleyel din Paris, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.
Personalitate ieșită din comun, Mariana Nicolesco a captivat dintotdeauna publicul de pretutindeni, de la prima sa apariție în rolul Violettei din La Traviata dirijată de Thomas Schippers și pusă în scenă de Gian Carlo Menotti la Florența. Ea avea să interpreteze acest rol de peste două sute de ori. Alte culmi ale repertoriului său verdian sunt Gilda in Rigoletto, Leonora în Il Trovatore, Desdemona în Otello, Amelia în Simon Boccanegra, operă înregistrată de asemenea pe CD.
Principalele sale roluri mozartiene sunt Donna Elvira in Don Giovanni, cu Sawallisch la München și cu Muti la Scala, Cinna în Lucio Silla în regia lui Chéreau tot la Scala, Vitellia în La Clemenza di Tito cu Maag la Bologna, Elettra în Idomeneo cu Ozawa la Tokyo și Salzburg.
La Teatrul alla Scala, ea a participat la renașterea repertoriului baroc, cu L'Orfeo de Luigi Rossi și Fetonte de Niccolò Jommelli, în regia lui Luca Ronconi, impunându-se în belcanto ca soprana drammatico d'agilità, cu interpretarea operei Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini la Teatrul La Fenice din Veneția. Înregistrarea pe CD a acestei opere este considerată o piatră de hotar în discografia belliniană, alături de Maria di Rohan de Gaetano Donizetti, de asemenea înregistrată pe CD, Regina Elizabeth I în Roberto Devereux, Anna Bolena, Maria Stuarda de același compozitor, și de Recitalurile sale la Teatrul alla Scala, Carnegie Hall sau Marea Sală a Conservatorului din Moscova.
A prezentat în premieră mondială şi înregistrat pe CD cantatele Gli Amori di Teolinda de Giacomo Meyerbeer, precum şi Alyssa şi Alcyone de Maurice Ravel. Ea a înregistrat de asemenea pe CD Le Nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart şi La Rondine, apărând cu mare succes şi în rolurile Liù din Turandot sau Mimì din La Bohème, tot de Giacomo Puccini, Tatiana din Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Marguerite din Faust de Charles Gounod ori Nedda din I Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, Donna Anna în opera Kamenii Gosti (Oaspetele de Piatră) de Aleksandr Dargomîjski, Ţarina Marina din opera Dimitri de Antonin Dvorak, ca şi în La Protagonista din opera Un Re in ascolto Luciano Berio.
La invitația Papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis în Mondovisione, a cântat vechile colinde românești, ascultate de un miliard de oameni.
A interpretat în premieră mondială, sub bagheta lui Lorin Maazel, Seven Gates of Jerusalem, capodopera lui Krzysztof Penderecki dedicată celor 3000 de ani ai Orașului Sfânt, partea sopranei fiind compusă pentru vocea sa.
Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu Concertul pentru vioară de Bruch, s-a înscris la Secția Canto a Conservatorului din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. Câștigă Concursul Internațional Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiana RAI, începând o remarcabilă carieră internațională.
Apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, și oferă ulterior, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, între altele celebrând în 1993 cei 125 de ani și în 1998 cei 130 de ani ai acesteia.
Revenind în România, Mariana Nicolesco și-a pus toate eforturile în slujba tinerilor artiști de mare talent. Peste zece mii de persoane o întâmpină la Brăila la fiecare dintre concertele sale menite să susțină Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée pe care l-a creat, al cărui suflet este, și care onorează memoria primei interprete a operei Tosca de Puccini, născuta în orașul de la Dunărea de Jos.
În anii dintre o ediție și alta a Competiției, ea oferă laureaților acesteia Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes.
Președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte până acum peste 2900 de tineri artiști din România și alte 50 de țări din 5 continente, concurs pe care l-a situat de la bun început la nivelul celor mai importante manifestări de acest gen din lume, ea a izbutit să facă în așa fel ca publicul său, entuziast și numeros, să fie nelipsit în prezent și de la concertele tinerilor artiști, cărora nu ezită să li se alăture, și care au fost îndelung aplaudați în reprezentațiile dedicate muzicii lui Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi sau Puccini.
A instituit la New York The Romanian Atheneum International Foundation și apoi la București Fundația Internațională Ateneul Român, organizații non-profit ce sunt menite să sprijine perpetuarea vechilor tradiții culturale ale țării și au contribuit la restaurarea Ateneului Român, construit în 1888, la restaurarea orgii cu piese comandate la Ludwigsburg fabricantului acesteia, și au donat un mare pian de concert Steinway.
O selecție a înregistrărilor live din concertele și recitalurile pe care le-a susținut în țara natală a fost publicată într-un album de 3 CD-uri, sub titlul Mariana Nicolesco în România. Ulterior a fost editată seria de 3 DVD-uri Mariana Nicolesco de pe scenele lumii în România.
Mariana Nicolesco obține primul titlu științific de Doctor în Artă din România, cu o teză despre Belcanto. Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj, Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Profesor Universitar, Doctor Honoris Causa al Universității Transilvania din Brașov, membru în Comitetul de Onoare al Fundației Internaționale Yehudi Menuhin, Membră de Onoare a Academiei Internaționale Mihai Eminescu Mariana Nicolesco este, de asemenea, Membră de Onoare a Academiei Române. Cetățean de Onoare al Bucureștiului, Clujului, Brăilei și Brașovului.
I-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce "pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră". Guvernul Franței i-a acordat titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor. A primit Medalia UNESCO pentru Merite Artistice. Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene.
Ea a organizat în 2003 la Brașov Primul Festival și Concurs Național al Liedului Românesc, precum și Gran Gala UNESCO-UNICEF România la Veneția, manifestare salutată de presa italiană cu titluri ca Splendorile României.
A fost desemnată de revista Capital Numărul Unu în topul femeilor de succes din România.
La împlinirea a 150 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata de Verdi a fost sarbatorită în America drept mare interpretă a rolului Violettei Valéry. Cu acea ocazie prezintă un spectacol cu opera verdiană în interpretarea tinerilor artiști români laureați ai Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée.
Un studiu arată că, în lunga istorie a Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.
Ea a fost proclamată la Berlin Muzicianul Anului pentru performanțele sale excepționale în arta cântului și pentru tot ce face în favoarea tinerei generații: O mare voce pentru renașterea culturii.
În 2005, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor român George Enescu, Mariana Nicolesco prezintă în cadrul Anului Internațional George Enescu celebrat de UNESCO, în premieră mondială, integrala liedurilor compuse de acesta, în interpretarea laureaților Concursului Național al Liedului Românesc pe care l-a creat la Brașov. Ca urmare a succesului obținut, Mariana Nicolesco și tinerii săi prieteni au fost invitați să prezinte aceste capodopere în Concerte Extraordinare la Expoziția Universală de la Aichi în Japonia, apoi la Nagoya și Tokio, la Praga, Paris, Roma și New York. Ecouri excepționale n-au întârziat să apară în presa muzicală internațională, de la Orpheus din Berlin la Amadeus de la Milano.
În același an primește titlul de Artist UNESCO pentru Pace "în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației". Ea este Ambasador Onorific UNESCO.
Membră a Juriului Concursului Internațional Schubert și Modernitatea organizat de Universitatea de Muzică și Arte din Graz.
În cadrul Anului Internațional Mozart 2006 oferă la Opera și la Conservatorul din Lausanne o serie de Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes, unor studenți și tineri artiști din Elveția, Italia, Franța, Argentina, Anglia și România.
În ianuarie 2007 primește la Palermo Medalia Siciliei cu prilejul intrării României în Uniunea Europeană, prezentând în Chiesa del Gesu un concert la care a invitat mai multe remarcabile talente din țara natală.
Inaugurează Cursurile Master Classes ale Academiei Internaționale de Canto a Universității din Cardiff.
Apare pe coperta ediției noiembrie-decembrie 2007 a revistei Orpheus din Berlin care titrează: "Mariana Nicolesco - Europa cântă cu noi". Revista dedică un amplu articol Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée.
Tot în anul 2007, în cadrul programului Sibiu - Capitala Culturală Europeană, are loc Concertul - Master Class Mariana Nicolesco cu laureații Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée. Cu această ocazie Mariana Nicolesco, "O mare voce a timpului nostru", primește din mâinile Președintelui Forumului Cultural European prestigiosul Premiu Special Kulturpreis Europa - Medalia Europei, "pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România".
În februarie 2008 Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îi remite Diploma de Onoare a Fundației Internaționale Omenia, "pentru crearea unei școli de canto de cel mai înalt nivel european, pentru actele sale umanitare, pentru promovarea toleranței și reconcilierii". Evenimentul a avut loc în cadrul unui Concert Extraordinar cu laureații Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée prezentat de Mariana Nicolesco la Ateneul Român.
În 2009 la Opera Națională București au loc premierele absolute pentru România cu Parisina d'Este și cu Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, reprezentații coordonate de Mariana Nicolesco și primite în triumf, ca și în Salonul de Muzică al Castelului Peleș din Sinaia și în cadrul Festivalului Darclée.
La Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Class în Arta Liedului din 2010, sub îndrumarea sa tinerii interpreți au lucrat direct cu maeștri ai liedului românesc, serile fiind consacrate, ca de obicei, Recitalurilor de Lied.
Ediția jubiliară 2010, marcând 150 de ani de la nașterea Haricleei Darclée, ediție ce a coincis cu împlinirea a 15 ani de la crearea Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, a însemnat o adevarată apoteoză, artiștii evoluând, ca întotdeauna sub prestigioasa baghetă a Maestrului Marco Barderi.
În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică din 2011, continuând importanța tradiție de aprofundare a trăirilor exprimate de vocea umană prin arta cântului, Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie, a conferențiat pe tema interpretărilor sopranei Mariana Nicolesco la Teatrul alla Scala din Milano și la RAI Roma a creațiilor lui Franz Liszt, la aniversarea a 200 de ani de la naștere, și ale lui Gustav Mahler la 100 de ani de la trecerea sa în eternitate, conferință urmată de un Recital al tinerilor artiști.
La finele Galei Laureaților 2012 renumitul regizor italian de operă Flavio Trevisan i-a oferit sopranei Mariana Nicolesco un dar de o inestimabilă valoare istorică și afectivă: diadema purtată de Hariclea Darclée la premiera mondială a operei Tosca de Puccini la Teatrul Costanzi de la Roma în ianuarie 1900 și apoi de Maria Callas pe scena Teatrului Carlo Felice din Genova în martie 1954. Callas i-a dăruit-o tânărului ei prieten, viitorul Maestru Flavio Trevisan, care afirma la Brăila, în aplauzele și lacrimile publicului: «Nimic mai legitim ca această coroană, ce a aparținut cândva Reginei Hariclea Darclée, apoi Reginei Maria Callas, să revină azi Reginei Mariana Nicolesco».
La Reuniunea Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris, în 2014, Mariana Nicolesco a reușit să obțină pentru manifestările Darclée Înaltul Patronaj UNESCO, drept recunoaștere a valorii acestora.
În același an e Membră a Juriului Concursului Internațional de Canto al Chinei, la care au luat parte 430 de concurenți din 41 de țări.
Principiile fundamentale, riguros respectate de la prima ediție, din 1995, și până acum, situează Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee ca și Cursurile de Măiestrie Artistică pe un loc fără egal în lume, după cum scria recent și prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera în articolul prilejuit de evenimentele închinate Haricleei Darclée - prima Tosca, intitulat Constantin Brâncuși, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei țări pentru Gloriile sale.
Ministerul Culturii din România: Cu prilejul Ediţiei Jubiliare 2015 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, Brăila, 28 iulie - 9 august. Diploma de Excelenţă se acordă Sopranei Mariana Nicolesco, pentru cei 20 de ani de Triumf şi Glorie a Artei Cântului în Teatrul Rally, în care - prin bucuria misiunii împlinite de transmitere către numeroasele tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente, a marilor taine şi tradiţii ale muzicii de operă - a adus o contribuţie incomparabilă şi unică la onorarea memoriei legendarei sale predecesoare Hariclea Darclée.
În 2017 ea avea să fie invitată la Universitatea din Shenzhen să ofere Master Classes tinerilor artişti chinezi pe tema relaţiei Maeştri - Discipoli.
În urma Concertului de Binefacere prezentat împreună cu Laureaţii Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée în favoarea copiilor defavorizaţi, ea primeşte Diploma de Ambasador al Fundaţiei Regina Maria.
În 2018 Academia de Arte din Chişinău îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa. Cu această ocazie, Mariana Nicolesco vorbește în istorica Sală a Sfatului Țării pe tema: “Celebrăm Centenarul Unirii prin Arta Sacră a Cântului”.
Tot în 2018 primeşte Diploma de Onoare şi Medalia celebrând cele două mari jubilee – “Centenarul Marii Uniri” şi “Împlinirea a şase veacuri şi jumătate de atestare documentară a Brăilei”
Cu prilejul Reuniunii Academiei Europene de Științe, Arte și Litere desfăşurată la Paris în anul 2019, dedicată comemorării a 500 de ani de la trecerea în eternitate a lui Leonardo da Vinci, Preşedintele Jean-Patrick Connerade Chaumes, scriitor şi profesor de fizică la Colegiul Imperial de la Londra, a remis Diploma de Academician sopranei Mariana Nicolesco în calitate de “strălucită personalitate a liricii mondiale şi de mentor al noilor generaţii de aspiranţi la desăvârşirea în muzică”.
În prezenţa multor celebrităţi a fost lansată la Monte Carlo ediţia specială a fastuoasei reviste Arc, dedicată sopranei Mariana Nicolesco. Coperta, ce o reprezintă în rolul Donnei Elvira din opera Don Giovanni de Mozart, poartă titlul O divă de legendă, Mariana Nicolesco, voce de star, prezenţă de star, iar interviul care urmează, pe 34 de pagini, cuprinde superbe imagini ilustrând prezenţa artistei pe marile scene ale lumii, sau în compania unor personalităţi ca Yehudi Menuhin, Salvador Dali ori Sanctitatea Sa Papa Ioan-Paul II
Primește în 2020 Premiul Constantin Brâncoveanu "pentru întreaga sa carieră de excepție"
În Revista Colocvii Dunărene a Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, 2021, apare articolul Mariana Nicolesco - Un nume „de copertă”:
Așteptăm acum Ediția Jubiliară a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée... Ne e dor de zilele acelea de sărbătoare, de cântul și zâmbetul ce puneau stăpânire pe întreg orașul când se auzeau cuvinte în atâtea limbi străine, când Esplanada Dunării devenea neîncăpătoare pentru că pe scenă cântau zmeii Marianei Nicolesco... Ne e dor de aplauzele interminabile, de miile de flori, de focul de artificii, de splendoarea acelei perioade! Și ne e dor, în primul rând, de Mariana Nicolesco!!!
În volumul său Dicționar critic (și sentimental) de artiști lirici, Editura Akakia, 2021 Costin Popa scrie:
Impactul cu arta renumitei soprane este bulversant, Mariana Nicolesco fascinează și seduce de la prima apariție pe scenă, tulburătoarea ei personalitate se intuiește și se lansează devorator odată cu emisia primului sunet. Forța de comunicare și de captivare a publicului este într-adevăr uriașă, dar nu rămâne un scop în sine, ca unică dimensiune atractivă și spectaculoasă, ci își trage esențele din stăpânirea la perfecție a stilisticii belcantiste (o rara avis a vocalității contemporane)
|